KORACI PONOSA

Print Friendly, PDF & Email

Fabrice Hadjadj, Raj na vratima, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2015.

Kršćanstvo su odavno protjerali iz društvenog života, ovamo na Zapadu. Ali oni svjesni uvijek su ga vraćali u središte zbivanja. Jedan od takvih je Fabrice Hadjadj, čovjek zanimljiva životopisa. Rodio se kao Židov, mladost proveo kao bezbožnik, da bi u svojim tridesetim prigrlio kršćanstvo. A k tomu mu prezime miriše na ono arapsko, zna se našaliti. Danas je poznat, ne samo u Francuskoj, kao plodan mislilac i dramski pisac kršćanskog nadahnuća.

U ovoj knjizi razmatra pitanje raja. On je ne samo negdje tamo nakon naše smrti, nego ga treba nastojati barem u mrvicama doživjeti dok smo ovdje na zemlji. I to u nama stvara radost, a ne isprazan način života.

Opširnije...

ZABRAZDILI STE

Print Friendly, PDF & Email

Ivan Kordić, Misaono putovanje s Martinom Heideggerom, Naklada Jurčić, Zagreb, 2010.

Jedni pripremaju Drugi svjetski rat, drugi razmišljaju. Heidegger spada u ove potonje. Tijekom uspona nacizma kao rektor sveučilišta uspješno brani spaljivanje nepoćudnih knjiga. Kasnije govori o određenim vrlinama ovoga pokreta. Zbog toga mu francuska administracija nakon pada nacizma zabranjuje profesorski rad. On nastavlja i dalje razmišljati i tražiti istinu.

Potrebno je sve ovo spomenuti da bismo lakše razumjeli i Heideggerovo mišljenje i njegov položaj u suvremenoj filozofiji. Iako je jedan od najvećih mislitelja suvremenog vremena, i dalje ga guraju u stranu zaboravljajući njegov stav prema svemu što je progonjeno. Time nam se i njegov odnos prema nacizmu otkriva u drugom svjetlu. Koga je zapravo branio, nacizam ili pravo njemačkog naroda da živi slobodno i bez bilo kakvih poniženja? A tada mu se upravo to događalo.

Opširnije...

I TADA KAO I DANAS

Print Friendly, PDF & Email

Josef Pieper, Pohvala dokolici, Verbum, Split, 2011.

Komunizam je neslavno propao, kao da ga nikada nije ni bilo. Ali ostale su njegove pristaše na raznoraznim poljima. Nismo ni svjesni koliko ga slijedimo. Svoj svijet pretvorili smo ne u komunistički, nego u totalitarizam rada i korisnosti. Karl Marks nije imao ništa protiv toga pa je odbacio P. J. Proudhona, jednoga od prvih socijalista, nazvavši ga malograđanskim teoretičarom. On je, pak, samo rekao da ima jedan dan u tjednu kad si i sluge vraćaju ljudsko dostojanstvo i uzdižu se na razinu svojih gospodara. (str. 80.) Mislio je na nedjelju, da ne bude zabune.

Opširnije...

O SEBI I O DRUGIMA

Print Friendly, PDF & Email

Tomislav Žigmanov, Minimum in maximis, AGM, Zagreb, 2007.

Živiš uz granicu, ali s one strane koja ne pripada tvome narodu, iako je nekada bilo drukčije pa se održala jaka manjinska skupina. U jednom trenutku prekogranični odnosi se jako posložniše, s tvoje strane granice napadoše tvoje s one strane granice. Pomoći nešto posebno ne možeš, gledaš samo kad će i tebe otpuhati povijesni vjetar. Skica je ovo za lakše razumijevanje filozofiranja Tomislava Žigmanova. Svjestan je on i jedne i druge svoje pripadnosti, te s ruba piše zapise o nerubnome, kako stavlja u podnaslov ove svoje knjige. Uspijeva nadići ograničenosti i piše dobar filozofski esej pa nije čudo da je nagrađen kao pisac najbolje knjige eseja u Hrvatskoj.

Opširnije...

Osobno