Print Friendly, PDF & Email
Papa Pavao VI. postade svetim. Nekada sam kao dijete dospio kod njega na audijenciju, kasnije sam čitao iseljenički tisak koji ga je kudio zbog Titova posjeta, a sada zauzetije promatram njegov život. Po svemu sudeći bio je zanimljiva ličnost. Djelovao je u teškim vremenima i nije se dao pobijediti. Susrećući zločince shvaćao je to kao posao, a ne kao prihvaćanje njihova nauka. Kamo sreće da su se i drugi tako ponašali. Nažalost nisu. Ne mislim tu samo na komunističke agente Perkovića i Mustača kojima su počeli suditi u Münchenu, mislim tu poglavito na tisuće nas koji smo živjeli u zlokobna komunistička vremena i na tisuće nas koji smo se rodili poslije, ali nam ta vremena nekako ugodno mirišu. Da ne bi. Zna to i Milan Bandić što ga uhvatiše ovih dana. Prije toga nastojao je biti i lijevo i desno, ali kad bi se podvukla crta onda bi ga se ipak vidjelo na lijevoj strani.

Dokazao je to i onim glasovitim nošenjem Titova lika na suvratku kaputa, u društvu negdašnjeg, žali Bože, hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, u društvu ishlapjelih komunističkih boraca koji bi vjerojatno imali što reći da ih malo propita koji sud, ali takvoga suda u Hrvatskoj do danas nema. Valjda će biti kada današnja oporba pobijedi na predsjedničkim i izborima za Hrvatski, nekada državni, sabor, trenutni neokomunisti rekli bi parlament. Što će dotle biti s Bandićem, vidjet ćemo. Crveno društvo ne će ga pustiti tek tako lako.

Ne vrludaju baš svi u ovome današnjem nemirnom svijetu u kojemu se toliko govori o miru i ljudskim pravima, a njih je sve manje. Visoki sud u Lahoreu, u Pakistanu, potvrdio je smrtnu kaznu Asii Bibi, kršćanki u islamskom moru. Mediji u našem narodu, a i inozemni, nisu se pretrgli da to objave. Osuđena je po zakonu o blasfemiji. Njezinom Bogu Isusu Kristu rugale se muslimanke, govorile joj da se klanja mrtvu čovjeku, na što im je ona uzvratila da vjeruje u Krista koji je umro za naše grijehe i uskrsnuo te ih priupitala što je njihov prorok Muhamed učinio za spas svijeta. I to je bilo to. Zaslužila je smrt. Nakon što ju je sudac osudio na tu kaznu, došao je u njezinu ćeliju i predložio joj ukinuće kazne samo ako prijeđe na islam. Odgovorila mu je da će radije umrijeti kao kršćanka nego iz tamnice izići kao muslimanka. Sad je, dakle, tu gdje jest. Luda? Uzor? Što mislimo o tome? Amnesty International izgleda misli da je ono prvo. Dok tzv. Islamska država na sve strane sije strah i smrt, oni se rastrubili o homofobiji. Zacijelo se njihovi kršćanski utemeljitelji okreću u grobu, kao i utemeljitelji današnje Europske unije zbog njezina različitog skandaloznog ponašanja. Kršćani nestaju na Bliskom istoku, oni se prepiru oko nečijih spolnih usmjerenja. Ogavno, kao što je ogavno gledati polagano umiranje kurdskog grada Kobanea. Nije da ljubim crvenu zvijezdu petokraku koju neki vole na svojim kapama, poput današnjeg hrvatskog predsjednika Josipovića. Međutim, sve mi više sliči na Vukovar, iako su izgleda, zahvaljujući hrabrom kurdskom otporu, u igru ušli jači igrači pa bi se taj grad mogao spasiti od okrutne Islamske države.

Kad govorimo o Islamskoj državi, zna li itko kako je nastala, odakle potječe? Meni to izgleda nešto slično kao s ebolom. Nitko ništa navodno ne zna, a ona se zahuktava i svakim danom kosi sve više. Jedino se nekako nadovezuju jedno na drugo. Plamti Bliski istok, plamti Afrika, područja određena da im se broj pučanstva smanji i da se uspostave nova strateška prijateljstva. Naša Mirela Holy, predsjednica ORAH-a koji navodno začudno raste, vjerojatno bi zagugutala da je nužno promijeniti svijest unutar društva. Tu mudrost stekla je promatrajući zelenilo oko sebe, a ne razmišljajući o Bogu i o onostranom svijetu. Dotle članci razbacani po internetu, da ne spominjemo knjige razasute po knjižnicama, kažu da taj njezin zeleni pokret nasta u onim vrućim 68.-aškim godinama kada su neke zakulisne sile nastojale da se svijet raspojasa što više. I tako dođosmo do današnjega roda, nesta muškog i ženskog, nasta... Rekli smo, raspojasanost. Nije onda čudno da sud na Floridi odluči kako će sotonizam biti obvezni predmet u školi. Djeca će učiti klanjati se vragu. Tko šljivi roditelje i njihova prava. Oni neka dršću što će biti na Wall Streetu. Mediji prošlih dana stidljivo izvijestiše da je svijet pred vratima nove recesije. Dotični ne rekoše ništa o gazdama s tog Wall Streeta. O njima nešto rekoše neki drugi. Povezaše ih sa sotonizmom, magijom, masonstvom, tajnim društvima. Što je sve istina teško je reći, ali da stvari ne idu kako treba nije teško spoznati.

Vruće bi prošlih dana i u Crkvi. Održavala se treća izvanredna biskupska sinoda. Mediji koji inače vole napadati Crkvu u sve se umiješaše. Počeše je pozdravljati. Navijestiše da bi se moglo dogoditi da dopusti pričest rastavljenima i ponovo oženjenima te da počinje priznavati istospolne zajednice. Na kraju od toga ne bi ništa. Crkva ostade vjerna svetopisamskom nauku i svojoj tradiciji. Neuspjeh je razbjesnio kardinala Waltera Kaspera pa je u jednom interviewu rasistički napao afričke biskupe. Kad je sve izbilo na javu, zanijekao je taj interview, ali je novinar audio snimku stavio na Internet kako bi se svatko sam uvjerio. Da su ti afrički biskupi glasovali drukčije, slavio bi Kasper, slavio bi gay lobi, slavili bi razni drugi što se vole miješati u poslove Crkve, ali ne vole miješanje u svoje poslove. Međutim, što se može kad ti afrički biskupi imaju jaku svijest o svojoj pripadnosti. Na kraju kad se sve sabere čovjek ne može a da ne primijeti da te navodne nužne promjene zagovaraju oni iz krajeva gdje je život gotovo utrnut, a opiru im se oni iz krajeva gdje život tako cvjeta. Vidjet ćemo što će najavljena biskupska sinoda za godinu dana reći o svemu ovome. Znam samo da se svjesni kršćani pitaju kako se moglo dogoditi da se o tome uopće raspravlja?

Promjene se izgleda događaju u Herceg Bosni i čitavoj BiH. Mediji sa Zapada, kako čitam, kažu da su na prošlim izborima pobijedili nacionalisti i islam, mi ovamo kažemo da su pobijedili oni koje želimo za svoje predstavnike. Jesmo li nacionalisti? Bili ili ne bili ovih dana u posjet nam dolaze »Jele i Seve regionale«. Uredno su navedeni pokrovitelji, nešto s ovih strana nešto iz inozemstva, crpke za gorivo gdje se ulaznice mogu kupiti. Pa navali narode. Hvala, idemo dalje, mrvicu do blaženog Inzka, takav dojam čovjek stekne kada ga neki predstavljaju, i do određenih inozemnih veleposlanstava. Neki se pitaju jesu li i oni izborni gubitnici. Jedan od takvih bez crvenila na licu u medijima izjavi da njegova država nije takva kakvom je prikazuju na ovim stranama. Valjda čovjek drži kako nemamo pametnijeg posla pa se, eto, dovezali te njegove jadne države. Da ne bi.

Uskoro bi nas se mogla dovezati nova televizija na ovim prostorima. Predstaviše je kao balkanski CNN koji će početi s emitiranjem krajem listopada. Područje emitiranja: »Region« Zapadnog Balkana. Na zdravlje! Program će se emitirati iz sarajevskog, beogradskog i zagrebačkog studija. Kao nekada YuTel. Tko li samo dade dopuštenje za zagrebački studij? Narod bi rekao: ruka mu otpala. U isto to vrijeme ni ta ručica, ni neke druge, ne daju dopuštenje za početak emitiranja televizije na hrvatskom jeziku u Herceg Bosni, BiH. Takva, jer bi bila demokratski usmjerena, zacijelo ne bi prekinula onaj poznati govor argentinske predsjednice Christine Fernandez de Kirchner u izravnom tv prijenosu iz UN-a i zar je čudno da ne može postojati. Partneri ovog novog balkanluka jesu, pa mogu ići dalje. Mahnimo im rukom i pročitajmo što je Argentinka rekla ako već nismo. I ne budimo malodušni, budimo hrabri.

Miljenko Stojić

hrsvijet.net, 21. listopada 2014.

Osobno