Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Kapaju sjene, Naklada DHK HB – K. Krešimir, Mostar – Zagreb, 2010.

Piše: Ivica Luetić

U nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) iz Mostara i Naklade K. Krešimir iz Zagreba objavljena je nova, osma knjiga pjesama hercegovačkog franjevca Miljenka Stojića, »Kapaju sjene«. Ovaj ugledni hrvatski književnik – prozni pisac, esejist, kritik, prevoditelj, pisac za djecu, autor ogleda iz suvremenog života, objelodanio je ukupno 20 knjiga te tri knjige prijevoda duhovne literature s talijanskog jezika, što ga uvrštava među najplodnije pisce njegova naraštaja.

Zbirka pjesama podijeljena je u četiri ciklusa: »Vrijeme zri«, »Tvojom i mojom ulicom«, »Sutra je ponovno dan« i »Je li to ona«, a sadrži ukupno 51 pjesmu snažnoga izričaja. Iako nazivi cjelina sugeriraju ljubavnu tematiku, pjesme su uglavnom duhovnog karaktera - duboke kršćanske eshatologije koja snažno progovara iz većine pjesama, međutim, autor je ne koristi da bi pobjegao, odnosno, da bi se u njoj skrio od zala i problema ovoga svijeta. Dapače, duboka kršćanska eshatologija snažno progovara iz većine pjesama.

Pjesma iz koje je uzet naslov cijele knjige, »U suton sjene«, uvodi nas u životni credo njezina autora, dotičući prošlost i budućnost, a živeći u sadašnjosti, u kojoj »sjene domaće liježu na moje stvari«... Autor, unatoč tomu, ne odustaje od stvarnosti, već duboko u njoj traži smisao života i odgovore na njegova pitanja, nudeći čitatelju putovanje u tu istu stvarnost.

»Kapaju sjene«, motivski i izričajno, na tragu je dosadašnjeg pjesništva njihova autora, no, nedvojbeno, izričajem i najsnažnije Stojićevo pjesničke ostvarenje, kristalno pročišćeno i dovršeno. I k tomu, premda sjene knjizi daju osnovni ton, ona nas ne ostavlja bez nade i uporišta, što je za naše vrijeme i te kako bitno«, zapisao je o knjizi urednik i recenzent Krešimir Šego.

Miljenko Stojić (Dragićina kod Međugorja, 1960.) suvremeni je hrvatski književnik, novinar i teolog. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, studij filozofije i teologije u Zagrebu, Sarajevu i Jeruzalemu te magistrirao kršćansku duhovnost u Rimu. Djeluje kao župni vikar, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca, voditelj mladih, vojni dušobrižnik u Domovinskom ratu, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije. Godine 1993. utemeljuje Informativni centar »Mir« Međugorje i 1997. Radiopostaju »Mir« Međugorje te kao ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća dugo ih razvija (do 2005.).

Idejni je začetnik HIK-a ’04. te HIZ-a u BiH. Pokreće i vodi agenciju MIRIAM. Vicepostulator je Postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Piše pjesme, oglede, djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku, stručne i novinarske članke, uređuje knjige te prevodi. Zastupljen je u različitim antologijama, a uvršten je i u čitanke i lektiru hrvatskog naroda u BiH. Prevođen je na više jezika i nagrađivan.

Član je različitih udruga: DHK, DHK HB-a, dopredsjednik HIZ-a u BiH. Surađuje u različitim javnim glasilima.

Pokreće i samostalno radi web stranice (www.medjugorje.hr; www.miljenko.info; www.franjevci.info; www.hik04.info; www. hizbih.info; www.pobijeni.info). Živi i djeluje na Humcu te u Zagrebu.

Hrvatski fokus, Zagreb, 23. lipnja 2010.

Kritike


Osobno