Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 20. srpnja 2014. (hkv.hr) – »Najblistaviji« primjer spoja halapljive žeđi za prodajom svoga proizvoda i pokušaja potpunog metafizičkog srozavanja čovjekovog bitka dogodio se spojem mineralne vode Jana i književnosti postmoderne. Bočice Jane »krase« citati planetarno popularnog pisca, teozofa i okultista, strastvenog mrzitelja kršćanstva, Paula Coelha. Pitanje je što se u ovoj izvrsnoj sprezi neuromarketinga reklamira: voda za piće ili tečajevi iz gnosticizma, ezoterije i teozofije?

Autor ovog »štosnog« uratka kaže: »... Njegovi naslovi, poput Alkemičara i Zahira, promijenili su živote mnogih i usmjerili pojedince k drukčijim životnim vrijednostima.« Kojim? Autor na kraju poziva konzumente Jane ili Coelhove obožavatelje (valjda smatra da je to ista skupina): »Pokaži nam kako je na tebe utjecao Paulo Coelho i prijavi svoju poruku«. S obzirom na čudovišnu izvrnutost posthumanizma, očito je da više niti okultne pojave, niti magija nisu mračne, niti je opskurna povijest tajnih društava.

Stoga je nužno zaviriti u književnost postmoderne koja toliko zaokuplja neuromarkentiške stručnjake. Umjetnost postmoderne s književnim idolima staroga i novoga doba postala je najsurovija književna diktatura. U njoj se više ne traga za dobrom ili lošom inspiracijom, kao ni za dobrim ili lošim djelovanjem, nego isključivo za onim što kod čitatelja »prolazi«. Književni nagon je ovisan o knjižarskome tržištu, a u njemu prolazi ono što prema svom sadržaju podilazi određenoj književnoj modi. Osim toga, književni sadržaj je ugođen u skladu s velikom dozom pesimizma i nihilizma prema uzoru na njemački egzistencijalizam koji je najbolje promovirao francuski književnik Jean-Paul Sartre.

Attachments:
Download this file (knjizevnost-postmoderne-i-jana.pdf)knjizevnost-postmoderne-i-jana.pdf[ ]857 kB

Zanimljivo