U ISTOM ŽRVNJU

Print Friendly, PDF & Email

Prilog za mučeništvo don Radovana Jerkovića

»Optuženi Don Rade Jerković poznat je u Neretvi kao veliki srbožder. Kao svećenik on je sljedbenik zloglasne šovinističke škole franjevaca sa Širokog Brijega koja je odgojila najpoznatije ustaške koljače.«1 Ovako započinje Obrazloženje optužnice koju je 22. srpnja 1945. protiv don Rade Jerkovića predao Sudu za zaštitu nacionalne časti Hrvata i Srba u Hrvatskoj Momir Miličević, javni tužitelj Biokovsko-Neretvanskog okruga. I tako sve do kraja nevelike optužnice i njezina obrazloženja, punih samo floskula i etiketa a ne činjenica.

Attachments:
Download this file (u-istom-zrvnju.pdf)u-istom-zrvnju.pdf[ ]1057 kB

Opširnije...

NE BUDEŠ LI SE BAVIO PROŠLOŠĆU, BAVIT ĆE SE ONA TOBOM

Print Friendly, PDF & Email

Hrvatskim domoljubima uvijek je bilo jasno što je to komunizam. Ne samo zbog toga što je ubio mnoge među nama. Svojim osjećajem za domovinu, a još k tomu ako pripadaju vjerujućoj većini, shvatili su da je komunizam zlo koje pod plaštem jednakosti, bratstva i slobode za sve porobljuje i uništava ljude. Njegova ideologija proizišla je iz tzv. liberalnih stavova, odnosno filozofskih umovanja koja su proglasila smrt Boga i onda na njegovo mjesto postavili sebe.

Opširnije...

STOPAMA MUČENIŠTVA

Print Friendly, PDF & Email

Neke crtice o radu Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij

Nisam biskupa Bogovića osobno poznavao do 2011. Čitao sam u medijima što radi i zdušno mu odobravao. A prvi put svrnuo sam svoj pogled na njega kad se pročulo o Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Ma je li moguće da je netko krenuo u to!? Naravno, pozdravljali su to i drugi oko mene, jer bilo je zaista krajnje vrijeme.

I onda od biskupa Bogovića dođe zamolba bih li se uključio u Komisiju HBK i BK BiH za hrvatski martirologij? Ma kako ne bih! Već sam se nekoliko godina kao vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« trudio pronaći onu pravu istinu o pobijenim hercegovačkim franjevcima. Čineći to, otkopavajući njihove posmrtne ostatke uvijek mi je ostajala žal da se nekako ne pobrinemo i za pobijene članove vjernog puka Božjeg. Osjećao sam da bi to moglo biti nešto proizišlo iz nauma Crkve hrvatskih mučenika. I bi tako.

Opširnije...

Osobno