MINISTAR INFORMIRANJA U VLADI KRALJICE MIRA

Print Friendly, PDF & Email

Godinama pratim književni i neknjiževni rad fra Miljenka Stojića, njegovu prozu, pjesnička djela, njegove britke kolumne koje čitam na portalima, nježne i poučne knjige namijenjene djeci, pratio sam njegove medijske pothvate međugorske, vicepostulatorske širokobriješke, vodio ga u bilješkama kao čovjeka koji je bio pionir informatičke revolucije u franjevaca, barem na ovim našim hrvatskim prostorima. Ministar informiranja u Vladi Kraljice Mira. Neobičan čovjek, svakako, putnik kroz vrijeme koje nije kronološki poredano, pa se u njegovim djelima susreću sadašnjost i svagdašnjost s ljudima i događajima iz bliskih davnina, zvuk zvona ili boja ruže dozivaju uspomene na one kojih više nema, miris kave i cigareta na druženja u kojima se raspredaju hrvatske sudbine, sjećanja na užase svršetkom onoga rata koji je donio jugokomunizam i stradanja, i ovoga nedavnog devedesetih kada je fra Miljenko Stojić kao dušobrižnik naših vojnika bio izravnim svjedokom hrabrosti hrvatskih mladića. I tako sve do danas, kada autor sjedi pokraj Matoša na zagrebačkoj klupi i kaže u pjesmi: »E moj Matošu, stiglo nas tvoje vrijeme i tvoje pjesme, znam da bi ti htio da je drukčije, ali nije.«

Opširnije...

SKRB ZA ŽRTVE NASILNIH IDEOLOGIJA

Print Friendly, PDF & Email

Pjesnici su, kažu, »čuđenje u svijetu«, a gledajući na pjesnika fra Miljenka Stojića, meni se čini da su i proroci pred nasiljem i zločinom. Nije stoga čudno da je fra Miljenkovo pjesničko poniranje u skrivene dimenzije stvarnosti našlo svoje osmišljenje i u divljenju žrtvi podnesenoj za uzvišene ideale i u sažalijevanju zločinaca motiviranih niskim porivima i lažnim ideologijama.

Velika je nesreća hrvatskoga naroda da je u jednom stoljeću bio pod snažnim uplivom ideologija koje nisu poštovale ljudski život i jedne koja je ne samo prezirala čovjeka, nego ga mrzila zbog njegove vjere. Ova druga, komunistička ideologija, bila je opasnija od drugih, jer se predstavljala kao humanost i donositelj slobode. Katolički intelektualci između dvaju svjetskih ratova točno su uviđali da je komunistička ideologija zapravo laž i prijevara.

Opširnije...

DJELO SATKANO OD FRANJEVAČKOG DUHA I HRVATSKE SUDBINE

Print Friendly, PDF & Email

Kada je nedavno u polemici oko kazališnoga plakata jedan zbunjeni hrvatski intelektualac uspio ustvrditi da Crkva i kazalište nikada nisu bili bliski, morao sam preko volje podsjetiti da su najveći dramski pisci starije hrvatske književnosti s juga i sjevera, dotično Držić i Brezovački, bili – svećenici, kao i to da je moderni europski teatar nastao na oltaru Katoličke crkve. Dobro to zna i spomenuti intelektualac i njemu slični, ali im je zgodno posegnuti za svime što koristi njihovu svjetonazoru, pa makar iznevjerili povijesnu istinu. A povijest govori da su svećenici, prirodom stvari, kao najučeniji ljudi svoga doba i mnogi od njih nadareni pisci, u znatnom broju pridonosili razvitu hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta, pa kada čovjek danas lista knjigu »Znameniti Hrvati« objavljenu u vrijeme tisućite obljetnice Hrvatskoga kraljevstva – na svakoj stranici nalazi jednoga, dva ili tri svećenika koji su ostavili trag u književnosti, znanosti i politici. Navlastito su tu zastupljeni pripadnici crkvenih redova: benediktinci, franjevci, dominikanci, pavlini, isusovci i drugi. Franjevci u hrvatskoj književnosti zauzimaju visoka i najviša mjesta, od vremena kada je Pavao Šibenčanin zapisao potresnu Šibensku molitvu, preko Kačića i Grge Martića do naših dana.

Opširnije...

U GOSPINOJ ŠKOLI

Print Friendly, PDF & Email

O nekoliko knjiga o duhovnosti fra Miljenka Stojića

Ah, »Ta vremena«
Počinjati s novom arhitektonikom poretka svijeta i poretka u svijetu u vremekrižju općega rasapa moralnih, estetskih i općeljudskih vrijednosti, počinjati s duhovnom obnovom kroz utemeljenje u prapočelu (arche-u) kršćanstva t.j. u križu i otpočinjati s križem kroz istinsku ispovijed svoje vjere, nije nimalo lako, dapače, to je odvažno i smiono za svekoliku prekretnicu, kako na duhovnom tako i na tvarnom planu.

Međugorska Gospa je tu da bi donijela duhovnu obnovu na kojoj »se može graditi nešto veliko i nešto dugotrajno« /Stojić/. Zbog toga je tu i Širokobriješka, aljmaška Gospa od Utočišta, Sinjska /odnosno Ramska/ Gospa... Tu su i poruke Gospe koje govore o temeljnoj duhovnoj obnovi.

Opširnije...

Osobno