Print Friendly, PDF & Email

Čitava hrvatska javnost ovih je dana okupirana pitanjem tko je koga, kada i zašto prisluškivao. Iako će se za odgovore možda priskrbiti sami akteri cijele priče, ono što prosječnog čitatelja vjerojatno zanima je odgovor na pitanje – kako?

Nije nikakva tajna da se na tržištu po vrlo pristupačnim cijenama mogu nabaviti aparati, pa i kompletna oprema za prisluškivanje. Najpristupačnije su klasične »bube«, koje se u specijaliziranim trgovinama u Njemačkoj, Italiji, pa čak i u susjednoj Sloveniji mogu nabaviti već po cijeni od 150 dolara.

 Dovoljno ih je montirati u najneprimjetnijem dijelu stana ili priključiti na telefonsku liniju, pa da ispune svoju funkciju. Da su elektronički prislušni aparati kao metoda prisluškivanja još uvijek aktualni, unatoč sve sofisticiranijoj tehnici, svjedoči i ne tako davni događaj iz Bruxellesa.
 

Omiljeni telefoni

Naime, za vrijeme rutinske sigurnosne kontrole u zgradi Europskog vijeća sredinom veljače u uredima namijenjenim francuskoj i njemačkoj delegaciji otkrivene su naprave za prisluškivanje. Čitav slučaj već je poprimao naznake da će postati »europski Watergate«, da bi vrlo brzo bio zataškan.

Među prislušnim uređajima za koje u posljednje vrijeme vlada veliko zanimanje jesu snajperski mikrofoni, pomoću kojih je s udaljenosti od 500 metara vrlo jasno moguće čuti razgovore, pa čak i ako se vode u zatvorenom prostoru. Unatoč sve sofisticiranijoj tehnici i tehnologiji, prisluškivanje telefonskih razgovora i dalje je ostao omiljen običaj, koji je s pojavom mobilne telefonije znatno olakšan. Osim što ga se može »pratiti« u razgovoru, korisnika mobilnog uređaja u svakom je trenutku moguće locirati, bez obzira u kojem dijelu svijeta bio. Upućeni tvrde i kako razgovore preko mobilnih telefona može čuti svaki bolji radioamater. Na tržištu se odnedavno nalazi i vrlo atraktivna oprema s kojom je moguće aktivirati spuštenu slušalicu telefona u nečijem stanu, koja tako može postati vrlo jednostavan prislušni aparat. Doduše cijena takve opreme kreće se i do 10 tisuća dolara.
 

Špijunska oprema

Usporedo s razvojem uređaja za prisluškivanje, usavršavala se i tehnika za detekciju prislušnih aparata. Tako se na tržištu može naći niz elektroničkih uređaja kojima se ili ometa ili onemogućuje prisluškivanje. Jedan od takvih uređaja tzv. scrambler može se pronaći i u specijaliziranoj trgovini »Remex« u Zagrebu – prvoj trgovini špijunskom opremom u Hrvatskoj gdje se domaćem tržištu nude razne vrste detektora prislušnih uređaja. S obzirom na to da hrvatski zakoni ne dopuštaju prodaju prislušnih uređaja, u »Remexu« su se orijentirali isključivo na prodaju uređaja kojima se onemogućuje prisluškivanje iako su, kako napominju, prvih dana od otvaranja bili jednostavno zasuti upitima o opremi za špijuniranje.

Najjeftiniji uređaj koji se može nabaviti u »Remexu« je minijaturni detektor špijunskih »buba« u obliku privjeska za ključeve. Detektor otkriva sve vrste radiofrekventnih prislušnih uređaja i preko indikacijske lampice upozorava vlasnika na prislušni uređaj. Cijena takvog detektora iznosi 2.700 kuna. Najtraženiji uređaji ipak su telefonski scrambleri, uređaji koji onemogućuju prisluškivanje razgovora na način da se razgovor učini nerazumljivim prisluškivaču. Uređaj se jednostavno montira na telefonski aparat, a funkcionira po principu da svaki glas u riječi rastavi na nekoliko dijelova koji se, kodirani, promjenjivom brzinom šalju do drugog telefona. Naravno, uvjet je da i drugi korisnik posjeduje takav scrambler kako bi obojica sugovornika mogli nesmetano razgovarati.
 

Otkrivanje prisluškivanja

U Zagrebu se takvi uređaji mogu nabaviti po cijeni od 3.900 do 9.700 kuna za sofisticiranije primjerke. Posebno je zanimljiv i prijenosni generator šuma za ometanje buba i laserskog prisluškivanja. Uređaj emitira šum koji u potpunosti prekriva područje frekvencije ljudskoga glasa, a da bi se čovjek zaštitio od prisluškivanja, dovoljno je da aparat stavi između sebe i sugovornika.

Najskuplji uređaj koji »Remex« nudi je OSC-5000 – univerzalni profesionalni detektor prislušnih uređaja koji na tržištu stoji više od 180 tisuća kuna. Riječ je o uređaju kojim se može otkriti sve vrste prislušnih uređaja, od buba do videokamera i lasera za prisluškivanje, a zbog svoje visoke cijene i višestruke namjene preporuča se zaštitarskim tvrtkama. Naime, nije tajna da su jedno vrijeme zaštitarske tvrtke imale pune ruke posla zbog čestih poziva građana, koji su u strahu da slučajno nisu metom prisluškivača, tražili da im se pregledaju stanovi ili uredi.

Slobodna Dalmacija, LXI, 18.907, Split, 27. rujna 2003, Tehnika, str. 26. 

Snježana Dukić

Korisnih stvari može se naći i na sljedećoj adresi: http://hr-elektronika.tripod.com/minipred.htm

Zanimljivo