PROLAZNOST PRED ZRCALOM

Print Friendly, PDF & Email

Vinko Grubišić, Tupi lupanj smrti, DHK, Zagreb, 2019.

U životu je moguće puno toga doživjeti i puno toga postići. Iskusio je to Vinko Grubišić u domovinskim i inozemnim danima. Ipak, kada se pogledaš u zrcalo vidiš zapravo prolaznost, ne samo zbog toga što godine čine na tvome licu. Upravljeni smo nekamo drugamo i svoj put prevaljujemo korak po korak. A na njemu nas mogu vrebati raznorazne opasnosti.

Promotrimo iz zbirke pjesmu Dječak koji je spasio jednu kornjaču. Dotični dotrčava k oceanu noseći u ruci tek na svijet zinulu kornjaču. Ona ima pouzdanja u dječakov rašireni dlan, ali je iznenađena ogromnim svijetom koji se rastvara pred njom. Komešaju se zlokobne ptice dok u pijesku vješto traže slična stvorenja. Pisac samo što nije uskliknuo da je takav život. Imao bi pravo. Svi smo mi zapravo te male kornjače na ovom svijetu. Dođemo jednoga dana, nečiji nas dlan grije jedno vrijeme, nakon toga sami plivamo okruženi raznim opasnostima kojih još nismo svjesni. Samo za razliku od kornjače, nas će jednoga dana dočekati dlan onoga tko nas je poslao u ovaj svijet.

Opširnije...

ČERIN: ODRŽANA KNJIŽEVNO-GLAZBENA MANIFESTACIJA »SUSRETI POD HRASTOM«

Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 13. rujna 2020. (IKA) – Sinoć, u subotu, 12. rujna, u Čerinu u BiH održana je književno-glazbena manifestacija »Susreti pod hrastom« koja je ove godine posvećena političaru i piscu Anti Belji. Na predstavljanju u Čerinu naglasak je stavljen na njegovo najnovije ostvarenje: »Uz 75. obljetnicu Bleiburške tragedije 1945. – 2020.«. Manifestaciju zajednički organiziraju OMH Čitluk, Župa Čerin i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

Program je započeo sv. misom zahvalnicom, koja je ujedno služena i za zdravlje onih koji su te večeri trebali biti dio manifestacije, ali to nisu mogli iz zdravstvenih razloga. Misno slavlje predvodio je fra Miljenko Stojić, u suslavlju s akademikom fra Andrijom Nikićem.

Opširnije...

S BOGOM HODI

Print Friendly, PDF & Email

Kad ono Turci navališe na Sinj,
kad ono naših bijaše tek šačica,
Gospa raširi svoj prekrasni plašt,
zaštiti bojovnike i njihove obitelji,
pa se glas o tomu raširi krajinom,
nasta Alka u spomen i zahvalu.


A kad ono petokraki strše Sinj,
kad ono zakukaše naše majke,
Gospa prstima prekri svoje lice,
jer se mržnja prosu krajinom,
pa se glas o tomu raširi daleko,
zanijemi Alka u dubini duše.

Opširnije...

15. »SUSRETI POD HRASTOM« POSVEĆENI ANTI BELJI

Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 5. rujna 2020. (brotnjo.info) – Ovogodišnji 15. »Susreti pod hrastom«, tradicionalna književno-glazbena manifestacija, posvećeni su Anti Belji, političaru i književniku rodom iz župe Čerin. Manifestacija će se održati 12. rujna, u subotu, na Čerinu

Najprije će, s početkom u 18.00, biti služena sv. misa zahvalnica na vanjskom oltaru župne crkve Sv. Stjepana Prvomučenika. Služit će je fra Miljenko Stojić.

Nakon nje uslijedit će predstavljanje publikacije Ante Belje »Uz 75. obljetnicu Bleiburške tragedije 1945. – 2020.«. U predstavljanju će sudjelovati: autor Ante Beljo, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva, akademik fra Andrija Nikić, povjesničar i književnik, književnica Anita Martinac te Stanislav Vukorep, publicist i istraživač.

Opširnije...

Osobno