PJESMOM KROZ TRUD I MUKE

Print Friendly, PDF & Email

Ljubo Krmek, Ram, Matica hrvatska, Stolac – Mostar, 2018.

Možeš svoj život uokviriti besmislom, možeš ga uokviriti onim što se trenutno nosi kako to čine neki književnici, a možeš mu dati i svoj osobni oblik. Krmek pribjegava ovom posljednjem i uporno ide svojim putem.

Započeo je pjesmom U iščekivanju Spasitelja, a završio jednom kratkom Svečanica Četrdesetnica. Između njih, koje predstavljaju svojevrsni okvir, smještene su druge pjesme u ciklusima zanimljivih naslova: Okvir; Igrivi samotnik; Emanuel, Emanuel; Kose se slova; Nakamenice; Puna su mi leđa prijateljskih noževa. Pjesnik očito angažirano doživljava svoj život i kao takvog pretače ga u svoje ostvaraje.

Opširnije...

LICE I NALIČJE ZLA

Print Friendly, PDF & Email

Ivan Aralica, Farrell, Školska knjiga, Zagreb, 2016.

Zanimljiv je ovo roman, ne samo zbog toga što govori o dubinama komunističkog zla, nego što govori i o tome zlu među našim iseljenicima. Riječ je o Americi, negdašnjem, a počesto i danas, hrvatskom snu. Nažalost mnogi su se tamo našli u noćnoj mori. Pa tako i mnoštvo njih iz Promine. Išli trbuhom za kruhom, a namamljeni u čeličane grada Sharona i spraćeni u nastambe od kojih se polako stvarao Farrell. Okupljali su se tu oko Katoličke Crkve, najprije među drugim doseljenicima uvijek sanjajući o svojoj, hrvatskoj crkvi. Jednoga dana doplovi odnekuda neki čudan svećenik, ali ga prihvatiše jer je obećavao da će uskoro za njim stići »papiri«. Izjalovi se to i onda konačno doživješe čas da među njih dođe fra David Zrno, s pravim »papirima«. U međuvremenu se u Farrellu stvorila i partijska ćelija. Jedan od onih koji su je stvarali bio je neki Bugarin Zekan Karanov pa su Hrvati sve koji su pristali uz komunističku partiju jednostavno prozvali Zekanima. Oni su nih, pak, zvali Zadrtanima. I usud sudbine mogao se razmahati.

Opširnije...

IZIŠAO 22. BROJ GLASILA »STOPAMA POBIJENIH«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 15. siječnja 2019. (Lucijana Kožul) – U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« izišao je 22. broj glasila »Stopama pobijenih« koje donosi mnoštvo podataka o ubijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Glavni urednik je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Mr. sc. Vladimir Šumanović piše o pitanju autentičnosti izvješća 8. dalmatinskog korpusa Generalštabu Jugoslavenske armije od 25. veljače 1945. glede Mostarske operacije. Na svome ratnome putu u toj operaciji jugokomunisti su ubijali sve što im se ispriječilo na putu, jednako i civile i članove crkvene hijerarhije. Nije to bila osveta neodgovornih pojedinaca, već odluka vojnih tijela 8. dalmatinskog korpusa.

Opširnije...

KAD IVA PUTUJE

Print Friendly, PDF & Email

Voljela je putovati. Puno, puno. Iva. Ali, ovaj joj se put nije dalo. I pronalazila je razne izgovore.

»Daleko je, umorna sam, trebam učiti...!

Roditelji su je gledali ispod oka. Očito je slabo, recimo tako, lagala. A baš su htjeli da pođe s njima. Ne samo što bi vidjela mnogo toga novoga i dobroga, nego što bi željeli malo više s njom razgovarati. Tjedan je, naime, ubrzan, svatko juri na svoju stranu i nikako se okupiti oko zajedničkog stola. No, što je tu je, neka joj bude, mislili su. Kad se vrate, pričat će naširoko o svemu, pa će drugi put imati bolji stav.

Taman prije nego što će poći, pojavi se i ona. Spremna za put, barem po njezinu. Ništa im nije bilo jasno. Glumi nešto ili je stvarno promijenila mišljenje?

»Što se u međuvremenu dogodilo?«

Stala se smijuljiti. Ipak, na njihovo navaljivanje i bockanje ubrzo je priznala.

Opširnije...

Osobno