NA SVOME, TAKVOM KAKVO JE

Print Friendly, PDF & Email

Miljenka Koštro, Klasje duše, Matica hrvatska, Čitluk, 2020.

U društvu oko nas stvari konačno sazriješe. Rasplamsala se borba između globalista i suverenista, teolozi kažu između dobra i zla. Skroz sam uvjeren da će dobro pobijediti.

Na tom tragu je i Miljenka Koštro u ovoj svojoj zbirci pjesama. Istina, ne progovara ona o tomu ovako očito, nego se drži svojih korijena. Negdje smo se rodili, negdje smo rasli, negdje smo se ispunjavali doživljajem svijeta. Ne može se to prebrisati krpom zaborava i proglasiti se »čovjekom bez granica«. Tek tada si ograničen, jer livadu bez ograde lako popasu.

U 6 ciklusa sabrala je Koštro mnogo toga. Zapravo, svaki ciklus proširen s još nešto pjesama mogao bi predstavljati jednu zbirku. Različiti su u sebi, iako svi imaju zajedničku nit koju bismo mogli nazvati: Na svom, takvom kakvo je.

Opširnije...

SAČINJEN POPIS S PODATCIMA O 1.562 ŽRTVE IZ DRUGOG SVJ. RATA I PORAĆA S PODRUČJA OPĆINE ČITLUK

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 26. studenoga 2020. (brotnjo.info) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk donijelo je odluku o objavljivanju popisa s podatcima o 1.562 žrtve iz Drugog svj. rata i poraća. Učinjeno je to na sjednici koju je danas, 26. studenoga, sazvao Slaven Markota, pročelnik Povjerenstva. Također joj je kao član Povjerenstva nazočio i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Inače od samog utemeljenja jedna od glavnih zadaća Povjerenstva bila je prikupiti podatke o nastradalima s područja općine Čitluk i mjestima stradanja kako bi se žrtvama mogla odati zaslužena počast.

Opširnije...

NOVA ZBIRKA HRVATSKOG PJESNIKA IZ HERCEGOVINE

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Jednom, Matica hrvatska, Čitluk – Šibenik, 2019.

Miljenko je Stojić snažna pojava u suvremenoj hrvatskoj književnosti. Riječ je o franjevcu koji se svakodnevno iskazuje velikom marljivošću i intelektualnom širinom. Piše pjesme i prozu, književna djela za djecu, kratke priče, aforizme, književnu kritiku, stručne članke i prevodi sa stranih jezika. Bavi se novinarstvom, književnom kritikom, postulator je kauze za proglašenje blaženima ubijenih širokobrijeških franjevaca 1945. Uz književni i duhovni rad stigao je studirati u Jeruzalemu na izvoru naše duhovnosti i magistrirati u Rimu. Djelovao je kao župni vikar, odgojitelj bogoslova i sjemeništaraca, voditelj mladih i vojni dušobrižnik u Domovinskom ratu. Godine 1993. pokrenuo je Informativni centar »Mir« Međugorje. A 1997. i Radiopostaju »Mir« Međugorje. Pokrenuo je i agenciju MIRIAM, uložio veliku energiju u rad povjerenstava za uređivanje i obilježavanja grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća u raznim općinama u Herceg Bosni. Dopredsjednik je Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij te koordinator Središta HSK za istraživanje zločina nad Hrvatima. Navedene obavijesti nisu cjelovite, ali dovoljno kazuju o radinosti Miljenka Stojića, širini njegovih zanimanja, ali i velikom broju obveza koje je preuzeo.

Opširnije...

PROSLAVA 20. OBLJETNICE SMRTI FRA SLAVKA BARBARIĆA OBILJEŽENA MOLITVOM

Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 25. studenoga 2020. (medjugorje-info.com) – Jučer, u utorak 24. studenoga, župljani župe Međugorja i župljani susjednih župa te hodočasnici s raznih strana svijeta na najljepši mogući način – molitvom – obilježili su 20. obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića, franjevca koji je zapravo oblikovao Gospinu školu ljubavi i života. Donosimo pregled događanja.


»Fra Slavkovim stopama«

Molitva je počela već u 5.00 na Podbrdu. Zatim je po prvi put organizirano molitveno hodočašće »Fra Slavkovim stopama«. Radi se o hodnji dugoj 11 km od njegove rodne kuće u Dragićini pa do njegova groba na groblju Kovačica iza župne crkve. Podstrek za ovo hodočašće potekao je od molitvene skupine »Gospa, Majka moja«, ali su mu se zdušno pridružili i članovi fra Slavkove rodbine, te župljani Dragićine i Čerina. Sve sudionike na početku hodnje u 9.30 blagoslovio je župnik Čerina fra Hrvoje Miletić. U molitvi i pjesmi mnogobrojni vjernici, među kojima i mnoštvo djece, u Međugorje su stigli petnaestak minuta prije 12.00. Kod Gospinoga kipa izmolili su »Anđeo Gospodnji«, zatim su ušli u crkvu Sv. Jakova kako bi se poklonili oltaru, te su se nakon toga zaputili do fra Slavkova groba gdje su izmolili Vjerovanje i sedam Očenaša.

Opširnije...

Osobno