ČINJENICAMA DO ISTINE

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 21. svibnja 2019. (fra Miljenko Stojić / Vicepostulatura) – Prošlih dana, baš u jeku obilježavanja obljetnice Hrvatskog križnoga puta, Ivo Josipović ponovi svoje teze o širokobriješkim fratrima kao legitimnom vojnom cilju. Budući da sam vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, iznijeti mi je kako zapravo stoje činjenice na kojima bi trebalo graditi istinu o tim danima. Nešto sam već od svega toga rekao 15. travnja na početku Josipovićeva govora o hercegovačkim pobijenim fratrima.

Opširnije...

KULTURNA DOGAĐANJA U ČITLUKU

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 17. svibnja 2019. (brotnjo.info) – U četvrtak, 23. svibnja, u Galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku s početkom u 19.30 bit će predstavljanje zbirke pjesama fra Miljenka Stojića »Jednom« i knjige Slave Antina Bage »Ukras života«. Istu večer bit će upriličeno i otvorenje izložbe ilustracija akad. grafičarke i slikarice Stele Dumančić Čuturić i akad. slikarice Zdenke Bilušić.

MANI SE TI TOGA

Print Friendly, PDF & Email

Anita je žurila putem. Rekla je Maji da će doći na vrijeme. Red je, prijateljice su. Ne samo ponekada, nego uvijek. Posebno se to treba vidjeti sada. Maju je nešto stisklo u grlu, liječnik joj propisao neke lijekove i rekao joj da još određeno vrijeme ne smije vani. A sunce tako grije. Baš je taj liječnik... Ipak, kako da on postupi drukčije? To je put k ozdravljenju.

Umovala je ona tako i ni sama ne zna kako se odjedanput nađe na ledini. Samo je upamtila režanje i Šarkov rep. Očito je nešto ganjao. Bila je ljuća na njega nego ikada prije. Pa mogao ju je zaobići, a ne ovako! Pogledala je prema desnoj ruci. Naravno, torte nigdje. Tu je bio samo još onaj njezin držač. Sjela je. Što će sada? Vidjela je tortu nekoliko koraka od sebe zalijepljenu za zemlju. Trebalo je samo još koju stotinu metara i sve bi bilo u redu.

Opširnije...

I TAMO

Print Friendly, PDF & Email

fra Frano Dushaj, Hrabrost jednog pastira, Botime Françeskane, Skadar – Traboin, 2017.

Velika je čast i velika odgovornost doći službovati na mjesto gdje je nekada službovao neki mučenik, čovjek duboko usađen u srca naroda i ubojicâ. Kod prvih zbog ljubavi, kod drugih zbog mržnje. Frano Dushaj to zna i uz to još pred sve nas iznosi svoje razmišljanje o svemu.

Djelo koje držimo u rukama satkano je od dva Križna puta. Prvi, Križni put fra Leonarda Zefa Tagaja, napisan je u prozi i uglavnom nam kuša razjasniti vanjske događaje glede fra Leonardova ubojstva. Drugi, Kroz ep prema istini s fra Leonardom, napisan je u stihovima i nastoji slijediti one nutarnje mijene u raznim protagonistima čitavog ovog događanja. U sve su uvučena i dva životinjska lika, pojma na svoj način. Prvi je lik orla iz duboke predaje naroda iz kojega pisac dolazi, a drugi lik vuka iz duhovne franjevačke predaje. Time je naglašena povezanost naroda i franjevaca, ali i odlučnost i blagost samoga fra Leonarda.

Opširnije...

Osobno