ČINJENICAMA DO ISTINE

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 21. svibnja 2019. (fra Miljenko Stojić / Vicepostulatura) – Prošlih dana, baš u jeku obilježavanja obljetnice Hrvatskog križnoga puta, Ivo Josipović ponovi svoje teze o širokobriješkim fratrima kao legitimnom vojnom cilju. Budući da sam vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, iznijeti mi je kako zapravo stoje činjenice na kojima bi trebalo graditi istinu o tim danima. Nešto sam već od svega toga rekao 15. travnja na početku Josipovićeva govora o hercegovačkim pobijenim fratrima.

Opširnije...

III. MEĐUDRŽAVNI SUSRET HRVATSKE KNJIŽEVNOSTI

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 14. svibnja 2019. (radiodux.me) – U Mostaru i Metkoviću 10. – 12. svibnja održan je III. međudržavni susret hrvatske književnosti. Na njemu su se okupili predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Italije.

Susret je započeo u Mostaru gdje su književnici i djelatnici kulture najprije imali izlaganje u Gimnaziji Mostar. Predstavili su književne velikane kraja iz kojega dolaze i koji daju na značaju sveukupnoj kulturi Hrvata. Gimnazijalci su pokazali veliko znanje i zanimanje, pa je susret trajao dulje od predviđenog. U okviru programa prvoga dana sudionici su obišli franjevačku crkvu Sv. Petra i Pavla, kao i čuvenu knjižnicu u društvu i uz stručno vodstvo fra Ivana Šege. Potom su u Kosačinom domu imali nastup gdje su govorili poeziju i predstavljali svoju zajednicu u sociološkom i političkom trenutku.

Opširnije...

KULTURNA DOGAĐANJA U ČITLUKU

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 17. svibnja 2019. (brotnjo.info) – U četvrtak, 23. svibnja, u Galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku s početkom u 19.30 bit će predstavljanje zbirke pjesama fra Miljenka Stojića »Jednom« i knjige Slave Antina Bage »Ukras života«. Istu večer bit će upriličeno i otvorenje izložbe ilustracija akad. grafičarke i slikarice Stele Dumančić Čuturić i akad. slikarice Zdenke Bilušić.

DRUŠTVO VODIČA ZA HODOČASNIKE U ŽUPI MEĐUGORJE

Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 12. svibnja 2019. (medjugorje.info) – Za većinu hodočasnika vodič je prvo lice koje će vidjeti u Međugorju, a možda i posljednje prije napuštanja. Vodič je onaj koji hodočasnika odvodi daleko u prošlost, pojašnjava što se to zbivalo ovdje kroz stoljeća i godine te ga tako dovodi do 1981. kad se Nebo po prvi put otvorilo u Međugorju. Vodič dovodi hodočasnika do Podbrda, uvodi ga među ono šestero djece koji su bili prvi svjedoci Gospine nazočnosti, prenosi njihove riječi i riječi Majke Riječi. Vodič je taj koji se penje s hodočasnikom, s njim moli krunicu na Podbrdu ili Put križa na Križevcu, on je taj od koga može čuti da njegovim venama teče krv onih koji su gradili taj križ koji već tolike godine bdije nad župom Međugorje. Vodič je taj koji svakog hodočasnika poziva i potiče na sudjelovanje u večernjem molitvenom programu koji je kruna svakog dana ovdje u Međugorju. Vodič je tu ako se hodočasnik ozlijedi ili padne, on organizira pomoć, on pomaže ako ste izgubili dokumente ili osobne stvari, on je taj koga zovete u pola noći ako imate problem. Svaki posao ima satnicu, zato ovo nije posao jer vodič je vama na raspolaganju 24 sata na dan.

Opširnije...

Osobno