SLAVLJENA MISA ZA POBIJENE FRATRE I PUK LJUBUŠKOG KRAJA

Print Friendly, PDF & Email

Humac, 22. veljače 2021. (franjevci-humac.net) – Sinoć je, 21. veljače, u novoj humačkoj crkvi na vrlo svečan način slavljena sv. misa za pobijene fratre i puk s područja ljubuške općine. Sv. misu je predslavio humački gvardijan fra Dario Dodig u suslavlju sa župnikom fra Ljubom Kurtovićem, vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem i još dvadesetak fratara.

U pozdravnim riječima naglašeno je da se na poseban način moli za sve žrtve Prvog svj. rata, za 2.279 žrtava s područja ljubuške općine koje su ubijene u Drugom svj. ratu, za sve pobijene franjevce koji po mjestu rođenja pripadaju humačkom samostanu ili su iz drugih područja a ubijeni su u i oko Ljubuškog. Pročitani su također podatci o broju pobijenih po župama i mjestima.

Opširnije...

PROSLAVLJENA SV. MISA ZADUŠNICA U SPOMEN NA POBIJENE FRATRE I VJERNIKE MOSTARA

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 15. veljače 2021. (fra Ante Marić / franjevci.info) – Jučer popodne, u nedjelju 14. veljače, braća iz samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru, predvođena gvardijanom fra Dankom Perutinom, provincijalom fra Miljenkom Štekom, zatim Postulatura predvođena meštrom fra Ikom Skokom, krenuli su put Čekrka uz rijeku Neretvu. Bura nije dala svijeće upaliti. U skrušenoj molitvi, Pet Očenaša za pokojne, sjetili su se svoje umorene braće mostarskog samostana 14. veljače 1945. Jugokomunisti su ih krvavo mučili, ubili bez milosti i bacili u rijeku Neretvu.

Opširnije...

»PODIĆI KRIŽ SVOME ČLANU OBITELJI ČAST JE I OBVEZA KOJU TREBAMO ISPUNITI DA BI BOG POGLEDAO NA NAS«

Print Friendly, PDF & Email

Gradnići, 16. veljače 2021. (brotnjo.info) – Sinoć, 15. veljače, u župnoj crkvi sv. Blaža proslavljena je sv. misa zadušnica za pobijene fratre i puk iz župe Gradnići. Sv. Bogoslužje je predvodio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Župa Gradnići, kao i sve ostale župe u Hrvatskoj i BiH, nakon završetka Drugog svjetskog rata ostala je bez najproduktivnijeg pučanstva u dobi od 20 do najviše 50 godina. Njih 176 je platilo glavom tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, a njihove kosti razasute su diljem Križnoga puta hrvatskog naroda, poslijeratnog genocida. Ukupan utvrđeni broj žrtava s područja Brotnja do sada iznosi 1.582.

Opširnije...

UBIJENI SU NA PRAVDI BOGA, BEZ BILO KAKVIH DOKAZA

Print Friendly, PDF & Email

Zadar, 12. veljače 2021. (Kristina Raguž) – U Hrvatskom tjedniku jučer je, 11. veljače, objavljen članak Mate Primorca u povodu 76. obljetnice jugokomunističkoga ubojstva hercegovačkih franjevaca. Veljača je mjesec kada je u cijeloj Hercegovini, a posebno u Širokom Brijegu gdje je ubijeno najviše franjevaca, izuzetno emotivno i teško. Jugokomunisti su ulaskom u Široki Brijeg ubili 12 franjevaca u samostanskom skloništu. Druge su odveli prema Mostaru i Biokovu, a i njih su ubili. Tada su uništili samostanski muzej i knjižnicu, knjige su spalili, a crkva je pretrpjela ogromna oštećenja.

Opširnije...

Osobno