STOJIĆEVI SNOPOVI ZLATNE SVJETLOSTI – Mate Kovačević

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Priča o njoj, Ogranci Matice hrvatske, Čitluk – Opuzen, 2023.


Knjiga priča Miljenka Stojića Priča o njoj sadrži 12 kratkih priča - »Pivac«, »Profesor«, »Dragec, Mate, pravi...«, »Narodni neprijatelj u selu«, »Minobacačka priprava«, »Riki«, »Adresa«, »Maći«, »Ne će dvaput«, »Samo ja«, »U planini« i »Glasnije«.

Na prvi bi pogled Stojićeve priče po svojim naslovima mogle lako zavarati čitatelja kako je riječ o jednostavnim i običnim proznim zapisima. No, naprotiv! Pomno birani, upravo njihovi nedorečeni i sustegnuti naslovi, gotovo sadrže osnovne odlike Stojićeva načina pripovijedanja u kojem naglašen, zapravo vidljiv dio postaje cjelinom pa priča svojim raspletom, umjesto obične, postaje vrlo neobičnom. Takav »stojićevski« rasplet ne traži samo čitateljevu suradnju, inače poznatu u suvremenijoj književnosti, nego ga, kao sudionika u pripovjednom procesu, potiče na djelatno doumljivanje.

Opširnije...

PRIČA O NJOJ

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 27. veljače 2024. (Lucijana Kožul) – Iz tiska je izišla treća knjiga kratkih priča hercegovačkog franjevca, književnika i novinara Miljenka Stojića pod naslovom »Priča o njoj«. Knjiga sadrži 12 kratkih priča: »Pivac«, »Profesor«, »Dragec, Mate, pravi...«, »Narodni neprijatelj u selu«, »Minobacačka priprava«, »Riki«, »Adresa«, »Maći«, »Ne će dvaput«, »Samo ja«, »U planini« i »Glasnije«. Priče oslikavaju hrvatsku zbilju zadnjih stotinjak godina, želju za slobodom, za vlastitom slobodnom zemljom.

Attachments:
Download this file (prica-o-njoj-dio.pdf)prica-o-njoj-dio.pdf[ ]572 kB

Opširnije...

DOMOVINA – Zdravko Kordić

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Priča o njoj, Ogranci Matice hrvatske, Čitluk – Opuzen, 2023.


Pjesnik i svećenik, svećenik – teolog i pjesnik, uz to dobar kritičar. Poeta i u pričama! Poetološko i teološko korenspondiraju, kod Stojića idu ruku pod ruku.

Uz to nove priče, a tematika uglavnom već dugo pričana, sada osvježena jezikom, izrijekom i topografijom kamenite i škrte Hercegovine. Uvinute i zapletene u ralje života i smrti, nesmiljeno fratar progovara – kao da govori »nad otvorenim grobom« a govori o životu, bolje reći o preživljavanju uvijek nesklonih i antihrvatskih režima. O vječitoj borbi dobra i zla – koje se znade ispreplesti u jednoj jednostavnoj rečenici, jednoj misli.

Opširnije...

GLASNIJE

Print Friendly, PDF & Email

Sjedilo je društvo u svom omiljenom kafiću. Šumili su morski valovi. Turisti otišli, a mještani došli do zraka. Nešto se i zaradilo, moći će se progrmjeti zima i onda ponovno isto: gužva, trka, pa spokoj tijekom hladnijih dana.

Jedino im je ta nova pošast remetila mir. Nisu se oni nje bojali, poteškoća je samo bila da su se stvari neprestano mijenjale. Više ne znaš je li smrtonosna, ima li za nju lijeka, dokle će trajati. Brzo su shvatili da su u pitanju ipak neke više igre. Stali su se smijati i njezinom nazivu: Covid-19. Pripametno, nema što!

»Vidi se da onaj naš biskup nije uzalud učija velike škole. Spasi nas od ovoga zla«, nastavi priču Markica.

Opširnije...

Osobno