PRONAĆI SEBE U NEKOM STIHU

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Jednom, Matica hrvatska, Čitluk – Šibenik, 2019.

Zbirka pjesama Jednom djelo je hrvatskog suvremenog književnika fra Miljenka Stojića koji kroz svoje pjesme iznosi stvarnost svakodnevice. Urednik knjige je Ljubo Krmek, recenziju potpisuju književnici Antun Lučić i Marina Kljajo-Radić, a lekturu i korekturu uradila je Zdenka Leženić. Slika na naslovnici djelo je Zdenke Bilušić. Zbirka pjesama objavljena je 2019. u nakladi ogranka Matice hrvatske u Čitluku i ogranka Matice hrvatske u Šibeniku.


57 slika

Zbirka pjesama Jednom čitateljima donosi pregršt različitih motiva, ali takvih da svaki od njih može uzeti nešto za sebe, poistovjetiti se, vidjeti u pjesmama djelić sebe ili svojeg životnog puta.

Attachments:
Download this file (pronaci-sebe-u-nekom-stihu.pdf)pronaci-sebe-u-nekom-stihu.pdf[ ]507 kB

Opširnije...

JEDNOM

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 19. ožujka 2019. (A. M. / hrsvijet.net) – Miljenko Stojić, suvremeni hrvatski književnik, novinar i franjevac, s objavljenih dosadašnjih deset zbirki pjesama, dvije zbirke priča, četiri romana i šest slikovnica, te brojnih ogleda i kritika, donosi pred ljubitelje pisane riječi novo književno djelo.

»Jednom«, naslov je zbirke pjesama prepoznatljivog pjesničkog jezika stvaratelja Miljenka Stojića koji piše jezikom svakodnevice – jezikom opominjućeg priopćavanja. Pjesnik traži, pronalazi, dopunjuje i slavi hrvatsku zemlju, hrvatskog čovjeka i hrvatsku žrtvu ispreplićući pritom svoj zacrtani mozaik. Pjesme su osebujnog izričaja u kojima njihovi stihovi znaju kadšto teći naoko mirno, a onda nas nenadano prenu pršteći snagom i porukom. Kroz sve njih, više ili manje očito, provlači se, pak, pouzdanost i vjera u Boga.

Attachments:
Download this file (jednom-dio.pdf)jednom-dio.pdf[ ]5144 kB

Opširnije...

PJESMA JE STOJIĆU SUPUTNIK I SUPATNIK

Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Jednom, Matica hrvatska, Čitluk – Šibenik, 2019.

Fra Miljenko Stojić, suvremeni hrvatski pisac i novinar, široko angažiran u franjevačkoj dobrohotnosti i zanosu, redovničkoj susretljivosti, snošljivosti i strpljivosti, sav predan vjeri i čovjeku, Crkvi i domovini, pored mnogih zasluga u pastoralu, edukativnih i administrativnih zaduženja, neki bi se njegovi vidovi djelovanja mogli izdvojiti: pokrenuo je rad Informativnoga centra »Mir« Međugorje (1993.), dopredsjednik je Povjerenstva HBK i BK BiH za hrvatsku martirologiju te koordinator središta HSK za istraživanje zločina nad Hrvatima kao i dopredsjednik Odjela HNS-a BiH za Drugi svjetski i Domovinski rat.

Piše pjesme (do sada je napisao 10 stihozbirka), kratke priče, oglede, kritike, slikovnice, romane za djecu, a bavi se i prevodilaštvom te je objavio i multimedijalno izdanje Svetište Kraljice Mira (ICMM, Međugorje, 2000.)

Pred nama je njegova knjiga pjesama Jednom, objavljena u ožujku 2019. koja se sastoji od sljedećih dijelova: Zavirih danas, Toga sam dana ponovno čitao, Ogrnuti jedno drugim i Njegov život.

Opširnije...

GRGUROVI HUKOVI 218.

Print Friendly, PDF & Email

SUZA U KRAJIČKU OKA

Sjatili se pjesnici sa svih strana,
sjatio se puk u svojoj jednostavnosti,
a ja kroz okno sa sjedala zurim.
Okupile se kuće pri brežuljku,
usred njih crkvica i njezin toranj,
stameni dozivaju nebo i opominju.
Sada je, govore, život takav kakav jest,
slušam i nemam što posebno dodati,
tek naslućujem suzu u krajičku oka,
mog i naroda mog ispaćenog.
Pale se polagano večernja svjetla,
kao zvijezde u tamnoj povijesnoj noći,
obasjavaju i grle, o Bože, ovaj naš čemer,
odlaske u tuđinu, čežnju u srcu.
Snatrim o svemu tome i nestaje okno,
ostaju anđeli što čuvaju naše Ravno,
jedan dio domovine, jedan dio srca.

Opširnije...

Osobno