HRVATSKA POVIJEST U MALOM

Print Friendly, PDF & Email

Zdenka Čorkalo, Moja Njemačka, Matica hrvatska, Split, 2023.

Bilo je to sjajno vrijeme. Svi smo se razumjeli, nismo se mrzili, išli smo na more, imali smo posao. Bla, bla, bla.

Ovako nekako mogli bismo parafrazirati razmišljanja nepopravljivih jugoša, još i danas tu među nama. Kao odgovor ne ćemo spominjati tisuću stvari, pa i Domovinski rat, uzet ćemo samo u ruke knjigu pred nama i čitati.

Na prvi pogled ovo su sjećanja na jedan mali isječak nečija života. Mogli bismo pomisliti: ništa posebno. Rad preko ljeta u Njemačkoj, upis na fakultet i to je to. No, stvarnost je puno drukčija i krvavija.

Opširnije...

U PROLAZNOST URONJEN

Print Friendly, PDF & Email

Antun Česko, Suvišne pjesme, Vlastita naklada, Dubrovnik, 2022.

Živimo gdje živimo, htjeli ne htjeli život prolazi i dolazimo do upitnika a što nas čeka s tu drugu stranu? Česko ne odgovara izravno na to, a kao da odgovara. Takav kakav jest, ili kako ga je oblikovala okolina, uranja u prostor oko sebe tražeći u njemu dah života. I pronalazi ga. Pojave oko njega nisu mu tuđe, iako žive svojim životom.

Zbirku je podijelio na 4 ciklusa: Proljeće; Ljeto; Jesen; Zima. Jednostavno. A ipak nije. Govori on tu zapravo o cjelini svoga života koji ide sve tamo od proljeća kada se rađamo pa do zime kada polako odumire ono izvanjsko, a mi se povlačimo u ono nutarnje. I bit će nam u tom času onako kako smo si to priskrbili tijekom onih prethodnih razdoblja. Tada će nam sve postati suvišno, pa i pjesme koje smo pisali, postignuća do kojih smo doplovili. Važno će samo biti kakvu smo mudrost izvukli iz svega toga hoda.

Opširnije...

MALE VELIKE STOPE

Print Friendly, PDF & Email

Ivan Rogić Nehajev, Prašinarski zapisi na putu od mlijeka, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2022.

Iznad nas gore na nebesima zvijezde, mi ovdje na zemaljskim prašinastim stazama. Ali, tko smo zapravo?

Propitkuje se to neprestano Ivan Rogić Nehajev u ovoj zbirci pjesama. Nastavak je ona zapravo one Rapave kajde. U autorskoj bilješci kaže da je shvatio da joj treba još dodati 6 ciklusa po 17 pjesama, tako da na kraju svega bude 17 ciklusa po 17 pjesama.

Zbog čega ovaj broj 17? Ma, poigrao se malo pojmom dovršenosti, mistifikacije, jer se po predaji 17. srpnja u Misiru na nebu pojavljivala zvijezda Sirius najavljujući vrijeme plodonosnih poplava. A i njemu su davno nadošle plodonosne godine te sada kada ipak radi – radi gdje stigne, kako se kaže u kratkoj bilješci o piscu pjesmotvora pred nama.

Opširnije...

BISTRINA IZVORA

Print Friendly, PDF & Email

Sveta Terezija od Djeteta Isusa, Povijest jedne duše, Glas Koncila – Karmelska izdanja, Zagreb, 2022.

Ona je završila onodobno osnovno školovanje, ona je ušla u Karmel s 15 godina i više iz njega nije izlazila, ona je umrla u 25. godini života. Sržna je to skica za portret Marije Franjke Terezije od Djeteta Isusa i od Svetoga Lica nedostojne karmelićanke, kako se znala potpisivati. Malo je tko za nju znao tijekom života, a nakon smrti malo tko nije znao za nju.

Glas o njoj pronio se posredstvom djela Povijest jedne duše. Njezine su to misli i rečenice ispisane na nagovor ili zapovijed njezinih poglavarica. Ispisivala je povijest svoje duše, svoj put prema Bogu koji je sama pronašla i kojega se čvrsto držala. Zbog toga su njezine misli svježe i bistre, bez natruha umovanja nastalih na temelju raznih drugih mišljenja. Pila je na izvoru Svetoga pisma, na izvoru ljubavi prema Isusu i ta snaga prožimala je čitavo njezino biće.

Opširnije...

Osobno