NA POČETKU PUNO TOGA

Print Friendly, PDF & Email

Ante Čović, Etika i bioetika, Pergamena, Zagreb, 2004.

Kada smo počeli oslobađati zauzete krajeve Domovine, jedan od najčešće spominjanih izraza bio je: »Počelo je«. Nije trebalo ništa nadodavati, svakome je sve bilo jasno. Čini mi se da je došlo vrijeme da se isti izraz počne rabiti i za kretanja u društvu. Potlačenost ljudskog duha, koja traje već nekoliko stoljeća, počinje pucati po sastavnim dijelovima. On se budi i postaje svjestan samoga sebe i svoje uloge u svijetu. Prilog ovakvom stavu je i knjiga koja je pred nama. Ubacila se u taj novi tijek ljudskog mišljenja i njime dobro plovi.

Opširnije...

LJEPOTO, LJEPOTO

Print Friendly, PDF & Email

Benedetto Croce, Brevijar estetike, Naklada Ljevak, Zagreb, 2003.

Preda mnom je knjiga koja je izvršila golem utjecaj na niz naraštaja umjetnika u ovo naše suvremeno vrijeme. Dokinula je mnoga uvriježena mišljenja koja su se temeljila na vjerskom poimanju života, ali je njezin tvorac ostao uvjerenja da je umjetnost nepojmovna, da nije obična tvar. Novi žestoki momci nisu mu to mogli oprostiti, pa su ga šutnuli u kut. Oni bi da se živi i raspravlja o drugačijoj umjetnosti. No, Benedetto Croce opet se uporno vraća. Svako malo prodre mišljenje da umjetnost nije tako bezosobna.

Opširnije...

UZ DLAKU, BEZ POSLJEDICA

Print Friendly, PDF & Email

Alain Finkielkraut, Dolazi glas s druge obale, DHK, Zagreb, 2003.

Čitajući Finkielkrauta na um mi je došla misao bi li mogao ovako pisati da je kojim slučajem Hrvat? Sam sam sebi odgovorio niječno. Mogao bi kušati, ali se njegov glas ne bi čuo, vrata bi mu jednostavno bila zatvorena. Hrvatu danas nije dopušteno sjećati se, njemu je samo dopušteno slijediti propisane staze. Osjetio je to Finkielkraut pa je zbog toga napisao i knjige Kako se to može biti Hrvat? i Zločin je biti rođen. Za razliku od njegovih drugih knjiga uglavnom ih je pratila šutnja. Nije se dao smesti. Išao je dalje.

Opširnije...

SKIDANJE OBRAZINA

Print Friendly, PDF & Email

Tomislav Ivančić, Dijagnoza duše i hagioterapija, Teovizija, Zagreb, 2004.

Za filozofa Noama Chomskoga kažu da je perjanica svjetske lijeve liberalne misli. Sav usredotočen na ovostranost, izustio je, ipak, izvrsnu misao da je promidžba demokraciji ono što je nasilje totalitarizmu. Pogriješio je samo u tomu što je demokracijom nazvao nešto što to ustvari nije. Tomislav Ivančić, hrvatski teolog poznat i diljem Europe, usredotočivši se na onostranost izustio je više dobrih misli, pa je napisao knjigu »Dijagnoza duše i hagioterapija«. No, za razliku od Chomskoga koji ostaje zatvoren u ovostranosti, Ivančić se iz onostranosti spušta u ovostranost i obratno. Kuša izgraditi most između tih dviju obala unutar kojih protječe naš život. Na taj način stvorio je djelo velike vrijednosti. Treba to reći odmah na početku ovoga prikaza!

Opširnije...

Više članaka ...

  1. ŽERAVA ISPOD PEPELA

Osobno