NEMA GA, A IMA GA

Print Friendly, PDF & Email

Zdenka Čorkalo, Učenička ulica, Matica hrvatska, Split, 2023.

Prolaze vremena poput jurećih kočija, a ostaju mjesta, možda ulice i kuće. Sve je promjenljivo, osim dobra koje nosimo u svojoj nutrini pa ma u kojoj količini ono bilo.

Opažamo to lagano u ovom romanu pred nama. Naoko, prema naslovu, štivo je to za pučkoškolsku djecu. Ali kada zavirimo barem malo u njega shvatimo da se tu traže ona puno odraslija djeca. Da, postojala je nekada u tom mjestu ulica kojom su đaci išli u školu, u ovo suvremeno vrijeme nazvali su je Učeničkom, samo ništa više nije kao prije. Nanizale se kuće, a u ljudskim dušama nanizale se uspomene.

Opširnije...

NAŠ ČOVIK

Print Friendly, PDF & Email

Stjepan Šešelj, Pjesme, Fotosoft, Zagreb, 2023.

Hrvatsko slovo, kojega više nema, zaštitni je znak književnika Stjepana Šešelja. Ugušilo ga vrijeme, ali nije njegove domete i domete Šešeljeve književnosti i ličnosti.

Listajući ovu knjigu izabranih pjesama zapljusnut će nas naoko minimalizam Šešeljevih stihova i minimalizam crteža Nade Žiljak. Ali kada im se više približimo, vidjet ćemo da oni izražavaju biće hrvatskoga čovjeka, njegovo postojanje u dragoj mu domovini hrvatskoj i njegovu duhovnost. Duga je ta nit, traje preko tisuću godina i budemo li uz svoga Boga trajat će jamačno do kraja svijeta.

Opširnije...

MALENOST I VELIKOST

Print Friendly, PDF & Email

Božidar Prosenjak, Zov ili izazov svjetla, DHK, Zagreb, 2023.

U ovo suvremeno vrijeme na djecu i mladež navaljuju sa svih strana. Te bi ih preodgojili, te bi im donijeli slobodu, te bi ih prosvijetlili, te bi... Puno toga u čemu bi im oni pomogli, a da ni sami sa sobom nisu razriješili sve stvari.

Barem ne onako kako to zastupa Božidar Prosenjak i oni čija djela prosuđuje u ovoj knjizi. Vremenski raspon je prilično dug, 2006. – 2022. Nakupio se tu lijep broj knjiga, a on je izabrao njih 40. Nema nekog posebnog razloga, osim da su to možda one knjige koje najbolje tumače njegovu temeljnu misao. Ona je zacijelo sadržana u onom klasičnom: domoljublje, bogoljublje, čovjekoljublje. Može i u: lijepo, dobro, istinito, što je u temeljima naše zapadne uljudbe još tamo od Grka pa preko Rimljana i drugih do nas danas.

Opširnije...

KADA DJED PROGOVORI

Print Friendly, PDF & Email

Mijo Arapović, S onu stranu vremena, Vlastita naklada, Medulin, 2022.

Htjeli mi to ili ne godine nam idu te samo možemo biti sretni i zadovoljni ako ih imamo dosta na svojim plećima. Istina, o zdravstvenoj strani ne ćemo ništa govoriti. No, i ona će biti u redu, ako je ona naša duhovna strana kako treba.

Opširnije...

Osobno