ONA NA NAŠEM BRANIKU

Print Friendly, PDF & Email

Živko Ključe, Majci Božjoj, Kraljici Hrvata, Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti – Festival dalmatinskih klapa, Opuzen – Omiš, 2018.

Držeći u rukama ovo Ključino djelo, primjećujemo da se ono poglavito može čitati na dvije razine, kojima treba pridodati čak i treću. Prva razina je ona duhovna, odnos prema Mariji u hrvatskom narodu. A taj odnos ovdje se događa kroz glazbu, što je ta druga razina iščitavanja. No, Ključe je sve ukrasio i glagoljicom te time ulazimo u treću razinu iščitavanja koju bismo mogli nazvati tradicijskom. Očito slojevito djelo, kao što je slojevita i naša povijest.

A ona je bila teška, znamo to dobro. Gledajući ljudski trebao nas je zamesti povijesni vjetar, ali nije. Ispriječila mu se Blažena Djevica Marija (BDM) koju smo zbog toga prozvali »fidelissima advocata Croatiae« (najvjernija odvjetnica Hrvatske) i »Kraljica Hrvata«. Nije onda čudno da joj je vjerni hrvatski puk posvetio preko tisuću kapelica i crkava te desetak katedrala. Mogli bismo jednostavno zaključiti da je hrvatsko katoličko ozračje velikim dijelom marijansko.

Opširnije...

TRAŽENJE SREDIŠTA

Print Friendly, PDF & Email

Josip Grbac (uredio), Kršćanska i/ili univerzalna etika, Josip Turčinović, Pazin, 2003.

Unatoč busanju u demokratska, transparentna, čovjekoljubiva i slična prsa danas se u hrvatskom društvu treba potruditi da bi se došlo do dobre ili barem zanimljive knjige. Ništa čudno! Na djelu je smišljeno prekrajanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti jednoga naroda. Najlakše je to postići ako se tom narodu oduzme duša, njegovo središte. Ali, nemojmo kukati nad samima sobom. Takve stvari se događaju s čitavim zapadnim svijetom. Neko novo mišljenje htjelo bi jedino zagospodariti, potirući sva ostala.

Nametnule su mi se ovakve misli dok sam čitao ovu knjigu, koja istina progovara blažim jezikom. Slučajno sam nabasao na nju, iako pratim književna, novinarska i bogoslovna knjiška dostignuća. O njoj se jednostavno nije govorilo unatoč tomu što zadire u bit današnjih kretanja u zapadnom društvu i što su autori kušali biti na visini zadatka i trenutka. Podnaslov sve kaže: zbornik radova znanstvenog simpozija. Ja bih dodao: uspjeloga, sudeći po donesenom. Simpozij se nije trudio uobličiti neki sveopći zaključak. Htio je samo pobuditi razmišljanje, u svakodnevnom šopanju raznoraznim istinama, reći da postoji i drugačiji pristup.

Opširnije...

ČITANKA ISTINE

Print Friendly, PDF & Email

Juraj Kolarić, Ekumenska trilogija, Prometej, Zagreb, 2005.

Ovo Kolarićevo djelo dugo je nastajalo. No, nije samo pisano i nakon toga objavljeno, već je neprestano provjeravano u svakodnevici. Na taj način izraslo je u obimno djelo svojom građom, ali isto tako u monumentalno djelo svojom kakvoćom. Predstavlja jednu od onih vrsta knjiga koje se ne čitaju samo jedanput ili dvaput i nakon toga odlože, već se neprestano iščitavaju. I ja na taj način pristupam ovome ogledu. Čak bih ga mogao nazvati i ogled o ogledu. Donijet ću, naime, samo nekoliko dojmova koji kušaju prodrijeti u bogatu bit.

Opširnije...

KUCAJ PROŠLOSTI NA VRATA

Print Friendly, PDF & Email

Anselm Grün, Korska molitva i kontemplacija, Naro, Ćokovac, 2002.

Čovjek je oduvijek nastojao nekako izmjeriti vrijeme. Trebalo mu je to da bi smanjio svoj strah pred tim gorostasom i povećao svoju djelotvornost. Stavi li ga u okvire moći će nekamo točno doći i odatle otići. Prenio je to i na povijest kao veliko vremensko razdoblje. Pojedine njezine dijelove imenovao je na svoj način. Nama koji smo imali nesreću živjeti u komunizmu zacijelo od svega još barem odzvanja pojam »mračni srednji vijek«. Podrazumijeva se pritom da je vrijeme u kojemu živimo »svjetlo«. No, nakon 2003. kada je napadnut Irak neki rekoše da više nije tako. Završila je suvremena povijest. I mogli bismo ovako unedogled. Dugi su čovjekovi dani na zemlji.

Opširnije...

Osobno