ŠIROKI BRIJEG: DUHOVNA OBNOVA PROVINCIJE, »KAPITUL NA ROGOŽINAMA« I ĐAKONSKO REĐENJE DVOJICE KANDIDATA

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 29. studenoga 2019. (Ivana Karačić) – Danas, Na blagdan Svih svetih franjevačkog reda, članovi Hercegovačke franjevačke provincije stigli su na Široki Brijeg, kako to čine svake godine, da bi proslavili svoj »kapitul na rogožinama«. Ujedno je ovo bilo i đakonsko ređenje dvojice novih kandidata. Ponovno se okupila gotovo sva Provincija iz domovine, njih 80-ak.

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa te pozdravom mjesnog gvardijana fra Ivana Marića. Nakon toga skup je pozdravio te tematski progovorio o današnjem danu mons. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Ocrtao je kratko franjevačko poslanje danas i snalaženje u ovom suvremenom svijetu. Nazočnima se prigodno obratio i nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. Sržnim i mudrim riječima približio je to svoje poslanje. Nakon njega sve je pozdravio trenutni provincijal fra Miljenko Šteko progovorivši kratko o stanju Provincije danas i o nekim pothvatima koji stoje pred njom.

Opširnije...

KAKVA NAS KOMUNIKACIJA OČEKUJE U PREDIZBORNOJ KAMPANJI?

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 31. listopada 2019. (hkv.hr) – Krajem godine očekuju nas predsjednički izbori. I dok bi predizborna kampanja trebala biti prilikom da se otvore brojne teme koje se tiču budućnosti Republike Hrvatske, nameće se pitanje ne će li se kampanja pretvoriti u još jedno nadmetanje u okviru kojega ćemo svjedočiti vrlo prizemnome stupnju komunikacije (što su već najavile izjave pojedinih kandidata) s ciljem da se oni bitni problemi stave pod tepih, odnosno paraliziraju takvim načinom vođenja kampanje.

Ovo pitanje za Portal Hrvatskoga kulturno vijeća komentiraju Maja Runje, Miljenko Stojić, Mile Prpa, Damir Borovčak i Marito Mihovil Letica.

...

Miljenko Stojić: I u srcu i u glavi

Približavaju se ti predsjednički izbori. Pa zbog toga i mi pišemo ove tekstove. Ali jesmo li, kao narod, spremni na njih? Kakve nam misli prolaze srcem i glavom?

Opširnije...

U TJEDNU SJEĆANJA U SPLITU PREDSTAVLJENA KNJIGA »VESLO« DR. ZDENKE ČORKALO

Print Friendly, PDF & Email

Split, 21. studenoga 2019. (Marija Vučetić / hu-benedikt.hr) – Bilo je dostojanstveno, svečano i ponosno u dvorani »Vinka Draganje« kod ljubaznih dominikanaca, 18. studenoga, kada je predstavljena 11. knjiga »Veslo« naše književnice dr. Zdenke Čorkalo, kao kruna na završetku osmodnevnog programa Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u Splitu i gradovima diljem Dalmacije. Dupkom ispunjena dvorana, gdje se tražila stolica više, potvrđuje njezinu spisateljsku vrijednost kojom nas gotovo svake godine obraduje novom knjigom.

»Kao što patnje Vukovara i Škabrnje simboliziraju golgotu Domovinskog rata, ponos pobjede i klik slobode, tako i ova knjiga prenosi događaje i emocije pojedinaca, skupina, obitelji, ratnih patnika, kao svjedočanstvo i simbol istog vremena. Doživljaji su to liječnice, anesteziologinje na zadatku na prvoj crti bojišnice od sjevera do juga Domovine. Njezino pero je poput vještog kirurga i psihijatra zajedno, koji strpljivo ulazi u labirinte ljudskih duša trudeći se postaviti pravu dijagnozu kako bi i lijek bio djelotvoran.« Kazala je to autorica ovoga teksta zahvalivši na pozornosti nazočnima u dvorani u ime Hrvatske udruge Benedikt, organizatora večeri.

Opširnije...

ŠIROKI BRIJEG: ODRŽAN XI. SIMPOZIJ »STOPAMA POBIJENIH«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 27. listopada 2019. (Ivana Karačić) – Danas, u nedjelju, 27. listopada na Širokom je Brijegu održan »XI. simpozij Stopama pobijenih«. Organizira ga Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, na čelu s fra Miljenkom Stojićem. Simpozijem se pokušava osvijetliti istina o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva puka Božjeg u Drugom svjetskom ratu i poraću te povijesne okolnosti u kojima se to dogodilo.

Sve je započelo sv. misom u samostanskoj crkvi koju je predvodio fra Ante Čavka, župnik u Vrpolju kraj Knina, u sumisništvu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem, fra Marijanom Karaulom i fra Andrijom Nikićem. Fra Ante je u propovijedi istaknuo sljedeće. »Nema ništa većega nego život svoj dati za svoje prijatelje. To je naš odgovor kao zahvala svim junacima naše teške prošlosti. Naši invalidi nisu naš teret nego ponos. Mi smo slobodni jer su nas obranili od zla, mi hodamo njihovim nogama, mi radimo njihovim izgubljenim rukama, mi njima samo vraćamo zajam velike žrtve i ljubavi. Dom i domovina naša su svetinja i najbolje je kad je čovjek “kod kuće”. Na mladima svijet ostaje, zato naše matere nisu zečice nego svetice, rodilje, gojilje i svi kutovi kuće. Naše su obitelji naša sveta ognjišta, naš ponos, naša sreća i naš blagoslov. Ovo je bila odlika hrvatske, hercegovačke povijesti, kad je odlučila ne služiti zlu Gospodaru i kad je svoju slobodu našla pod drevnim širokobriješkim hrastovima, do danas neukrotiva, slobodna i svoja. Ovo je bila odlika i ubijenih hercegovačkih fratara: pametni i dobri, na braniku vjere i doma, baš takve sudili su i presudili “meštri sviju hulja«.«

Opširnije...

Osobno