LIJEP PRIMJER SURADNJE DHK HB S MLADIM NARAŠTAJEM

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 16. prosinca 2019. (dhkhb.org) – Završna i tradicionalna manifestacija Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB) za 2019. »Adventska književna večer« održana 13. prosinca u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače privukla je dojmljiv broj ljubitelja pjesništva. Lijepo složenom programu svojim su nastupom doprinijeli i učenici Glazbene škole Ivana pl. Zajca: Eva Blažević, IV. r., djelom D. Kabalevski – Lake varijacije (nastavnica Mira Kvartuč) te Anja Krtalić, I. r., djelom F. Schubert – Impromptu Es–dur (prof. Marijana Pavlović).

Klub studenata hrvatskog jezika i književnosti »Franjo Milićević« s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (Anita Ivanković, Marija Pavković, Valerija Bago, Ivan Volić) predstavili su se posebno pripremljenim recitalom u kojem su uz izvornu Božićnu hrvatsku pjesmu čitani stihovi: Rajmunda Kuparea, Antuna Branka Šimića i Nikole Šopa. Nastupili su pod ravnanjem Ivana Volića, inače najmlađega člana DHK HB.

Opširnije...

ŠIROKI BRIJEG: DUHOVNA OBNOVA PROVINCIJE, »KAPITUL NA ROGOŽINAMA« I ĐAKONSKO REĐENJE DVOJICE KANDIDATA

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 29. studenoga 2019. (Ivana Karačić) – Danas, Na blagdan Svih svetih franjevačkog reda, članovi Hercegovačke franjevačke provincije stigli su na Široki Brijeg, kako to čine svake godine, da bi proslavili svoj »kapitul na rogožinama«. Ujedno je ovo bilo i đakonsko ređenje dvojice novih kandidata. Ponovno se okupila gotovo sva Provincija iz domovine, njih 80-ak.

Kapitul su započeli molitvom Srednjeg časa te pozdravom mjesnog gvardijana fra Ivana Marića. Nakon toga skup je pozdravio te tematski progovorio o današnjem danu mons. fra Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki. Ocrtao je kratko franjevačko poslanje danas i snalaženje u ovom suvremenom svijetu. Nazočnima se prigodno obratio i nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje. Sržnim i mudrim riječima približio je to svoje poslanje. Nakon njega sve je pozdravio trenutni provincijal fra Miljenko Šteko progovorivši kratko o stanju Provincije danas i o nekim pothvatima koji stoje pred njom.

Opširnije...

ŠIMO EŠIĆ DOBITNIK NAGRADE »KREŠIMIR ŠEGO«

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 10. prosinca 2019. (brotnjo.info) – Udruga »Cvit« i Ogranak Matice hrvatske Mostar u znak sjećanja na književnika i utemeljitelja književno-poučnog časopisa za mlade »Cvitak« Krešimira Šegu dodjeljuju književnu nagradu »Krešimir Šego«. Ova nagrada dodjeljuje se piscima za mlade, a na sinoćnjoj svečanosti u hotelu Brotnjo dodijeljena je književniku Šimi Ešiću.

Svečanost dodjele književne nagrade započela je prezentacijom zahvaljujući kojoj su se nazočni prisjetili pokojnog Krešimira i životnog puta dobitnika Nagrade za životno djelo Općine Čitluk. Veliki doprinos podsjećanju na lik i djelo Krešimira Šege sinoć su također dali književnik Miro Petrović, izvršni urednik Cvitka, fra Miljenko Stojić i prof. dr. Antun Lučić.

Opširnije...

U TJEDNU SJEĆANJA U SPLITU PREDSTAVLJENA KNJIGA »VESLO« DR. ZDENKE ČORKALO

Print Friendly, PDF & Email

Split, 21. studenoga 2019. (Marija Vučetić / hu-benedikt.hr) – Bilo je dostojanstveno, svečano i ponosno u dvorani »Vinka Draganje« kod ljubaznih dominikanaca, 18. studenoga, kada je predstavljena 11. knjiga »Veslo« naše književnice dr. Zdenke Čorkalo, kao kruna na završetku osmodnevnog programa Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju u Splitu i gradovima diljem Dalmacije. Dupkom ispunjena dvorana, gdje se tražila stolica više, potvrđuje njezinu spisateljsku vrijednost kojom nas gotovo svake godine obraduje novom knjigom.

»Kao što patnje Vukovara i Škabrnje simboliziraju golgotu Domovinskog rata, ponos pobjede i klik slobode, tako i ova knjiga prenosi događaje i emocije pojedinaca, skupina, obitelji, ratnih patnika, kao svjedočanstvo i simbol istog vremena. Doživljaji su to liječnice, anesteziologinje na zadatku na prvoj crti bojišnice od sjevera do juga Domovine. Njezino pero je poput vještog kirurga i psihijatra zajedno, koji strpljivo ulazi u labirinte ljudskih duša trudeći se postaviti pravu dijagnozu kako bi i lijek bio djelotvoran.« Kazala je to autorica ovoga teksta zahvalivši na pozornosti nazočnima u dvorani u ime Hrvatske udruge Benedikt, organizatora večeri.

Opširnije...

Osobno