KONSTITUIRANO UREDNIČKO VIJEĆE ZA IZRADU MONOGRAFIJE O STRADANJU BROTNJAKA U RATOVIMA I PORAĆIMA

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 17. lipnja 2019. (citluk.ba) – Prva sjednica Uredničkog vijeća za izradu monografije stradanja Brotnjaka u svjetskim ratovima, Domovinskom ratu i poraćima održana je danas u Uredu načelnika općine Čitluk. Nakon što je OV Čitluk na svojoj 27. redovitoj sjednici usvojilo odluku o pristupanju izradi i izdavanju monografije stradanja Brotnjaka u svjetskim ratovima, Domovinskom ratu i poraćima načelnik općine Čitluk Marin Radišić, u skladu s odredbama ove odluke, donio je rješenja o imenovanju članova Odbora i članova Uredničkog vijeća za izradu monografije.

U Uredničko vijeće imenovani su: Slaven Markota, fra Miljenko Stojić, fra Kornelije Kordić, Ivica Šarac, Žarko Dugandžić, Andrija Stojić, Mate Miletić, Ivan Sivrić, Ivan Stojić i Marko Antonio Brkić. Na današnjoj sjednici izabrani su još glavni urednik monografije i tajnik Uredničkog vijeća, te su imenovani nositelji projekta i nakladnici. Za glavnog urednika monografije jednoglasno je imenovan Slaven Markota, a za tajnika Uredničkog vijeća Ivan Stojić. Nositelj izrade projekta bit će Općina Čitluk – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk. Monografija će svjetlo dana ugledati u sunakladništvu Općine Čitluk i Ogranka Matice hrvatske Čitluk.

Opširnije...

ČINJENICAMA DO ISTINE

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 21. svibnja 2019. (fra Miljenko Stojić / Vicepostulatura) – Prošlih dana, baš u jeku obilježavanja obljetnice Hrvatskog križnoga puta, Ivo Josipović ponovi svoje teze o širokobriješkim fratrima kao legitimnom vojnom cilju. Budući da sam vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, iznijeti mi je kako zapravo stoje činjenice na kojima bi trebalo graditi istinu o tim danima. Nešto sam već od svega toga rekao 15. travnja na početku Josipovićeva govora o hercegovačkim pobijenim fratrima.

Opširnije...

PREDSTAVLJENA ZBIRKA PJESAMA »JEDNOM« I BOGATO ILUSTRIRANA KNJIGA »UKRAS ŽIVOTA«

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 24. svibnja 2019. (brotnjo.info) – Sinoć, 23. svibnja, u Galeriji fra Didaka Buntića u Čitluku predstavljene su zbirka pjesama Miljenka Stojića »Jednom« i knjiga Slave Antina Bage »Ukras života«. U toj prigodi bile su postavljene i ilustracije koju je za Baginu knjigu izradila akademska slikarica i grafičarka Stela Dumančić Čuturić.

U predstavljanju zbirke pjesama »Jednom« suvremenog hrvatskog književnika, novinara i franjevca, kao i u predstavljanju Bagine knjige »Ukras života« sudjelovali su Marina Kljajo Radić, Antun Lučić, Andrija Stojić i autori knjiga. O ilustracijama nešto je više kazala njihova autorica Stela Dumančić Čuturić, akademska slikarica i članica Ogranka Matice hrvatske (OMH) Šibenik. Vrlo dojmljiv glazbeni prinos večeri dala je na glasoviru Ivana Zubac, učenica Glazbene škole Brotnjo.

Opširnije...

KOMEMORACIJA NA RADIMLJI

Print Friendly, PDF & Email

Stolac, 20. svibnja 2019. (cnak.ba) – U subotu, 18. svibnja, u sklopu manifestacije »Stolačko kulturno proljeće« organizirana je na Radimlji kod Stoca svečana komemoracija i sv. misa zadušnica za sve poginule katolike hrvatskoga naroda u Drugom svjetskom ratu iz ovoga kraja ili koji su tu ubijeni. Prema povjesničarima brojka se penje i do 10.000.

U 17.30 kod podignutog spomenika Dječji zbor »Modra rijeka« predmolio je s ministrantima slavna otajstva krunice koja je bila prikazana za naše pokojnike. Poslije duhovne točke slijedila je komemoracija.

Na početku događanja župnik don Rajko Marković pozdravio je predvoditelja misnog slavlja, svećenike suslavljenike, goste, nazočne medije, a posebno Radio Herceg Bosne koji je izravno prenosio ovaj događaj te sve okupljene vjernike. Naglasio je svrhu okupljanja i zahvalio svima koji su osjetili potrebu doći na ovaj hercegovački Bleiburg, te navijestio redoslijed programa.

Opširnije...

Osobno