NOVA ZBIRKA OGLEDA MILJENKA STOJIĆA: »PODNO KRIŽA«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 17. prosinca 2015. (Željko Primorac) – Iz tiska je izašla još jedna knjiga plodonosnog hrvatskog književnika Miljenka Stojića pod naslovom »Podno križa«. Zbirka je to kolumni ovog hercegovačkog franjevca objavljenih na portalu hrsvijet.net u razdoblju između prosinca 2012. i siječnja 2014.

Autor u najnovijoj knjizi kirurški precizno oslikava društvenu zbilju u kojoj se našao hrvatski narod u posljednje vrijeme. Empatijom kakvu mogu gajiti samo franjevci koji za narod i kroz narod dišu, Stojić sagledava sve aspekte kataklizme koja se ispriječila pred hrvatskim nacionalnim bićem. I dok većina komentatora društvenog života u prvi aspekt stavlja gospodarske probleme s kojima se narod svakodnevno susreće, on naglasak stavlja na krizu morala, identiteta, kulture i samosvijesti. Njegovo pero secira društvenu zbilju od dna do vrha društvenih, a napose političkih struktura.

Opširnije...

»SVEKNJIŽEVNOM VEČERI« ZAVRŠENI »XVI. HUMSKI DANI POEZIJE«

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 6. studenoga 2015. (bljesak.info) – Večeras su u Mostaru u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače »Sveknjiževnom večeri« zatvoreni »XVI. humski dani poezije«. Na ovoj manifestaciji nazočni su imali priliku prisjetiti se rada preminulih pjesnika, te čuti pjesme afirmiranih ali i mladih pjesnika. Također je ovih dana održan i susret 13 književnika sa srednjoškolcima.

Prvi dio večeri posvećen je preminulim pjesnicima: Krešimiru Šegi, Mareli Mimica, Tomislavu Grgi Antičiću, Franji Mabiću, Petru Milošu i Admiralu Mahiću. O svim ovim pjesnicima govoreno je u superlativu, te istaknuto kako nikako ne treba zaboraviti na njihova djela koja su ostavili budućim naraštajima.

Opširnije...

PREDSTAVLJANJE ZBIRKE PJESAMA »MOJA RIJEKA SUZA« U POSUŠJU

Print Friendly, PDF & Email

Posušje, 11. prosinca 2015. (HMS) – Zbirka pjesama »Moja rijeka suza« autorice Željke Mitrović Jurić bit će predstavljena u subotu, 12. prosinca, u posuškoj kinodvorani s početkom u 18.00. Knjigu će predstaviti književnik Miljenko Stojić, novinar Ljubo Kovač i sama autorica.

Željka Mitrović Jurić je uplakana djevojčica u plavom kaputiću koja se kao dijete zatekla u koloni smrti 1991. nakon pada Vukovara. To je slika koja je obišla svijet. Željka je sada odrasla žena te je svoja teška iskustva pretočila je u pjesništvo. Njezina zbirka pjesama »Moja rijeka suza« sadrži 73 pjesme, a urednik joj je Krunoslav Šarić.

Opširnije...

MILJENKO STOJIĆ FINALIST GALOVIĆEVE NAGRADE

Print Friendly, PDF & Email

Koprivnica, 8. listopada 2015. (Marko Murković / koprivnica.net) – Tomislav Marijan Bilosnić, Božica Brkan, Ljiljana Matković, Zdravko Seleš i Miljenko Stojić finalisti su ovogodišnjeg natječaja za Književnu nagradu Fran Galović. Pobjednika će odlučiti prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od književnika Željke Lovrenčić, Enerike Bijač i Đure Vidmarovića. Ime pobjednika, koji će ujedno osvojiti i vrijednu novčanu nagradu, doznat će se na programu zatvaranja Galovićevih jeseni 24. listopada u dvorani Domoljub. Koliko će točno iznositi novčana nagrada za sada nije poznato, jer Organizacijski odbor Galovićevih jeseni ove godine raspolaže sa skromnim proračunom koji iznosi nešto manje od 57.000 kuna.

Opširnije...

Osobno