Print Friendly, PDF & Email

Poklonili ste svom suprugu mobilni telefon, on je sretan, sprema ga u torbu i nosi uvijek sa sobom. Odlazi na posao, vi pozovete njegov broj i slušate što se događa s druge strane linije. Sve bi to bilo uobičajeno da on zna da ste ga vi pozvali, ali on to ne zna. Pojednostavljeno rečeno, pronašli ste idealan način za nadzor svog partnera ili – ljepše rečeno – audionadzor.

Kako radi Spyphone

Obzirom da je Spyphone zauzeo prilično velik medijski prostor u zadnje vrijeme, i mi smo odlučili isprobati taj hrvatski »izum« koji je izazvao toliku pozornost javnosti. Nakon testiranja možemo reći slijedeće: uređaj s ugrađenim softverom za prisluškivanje radi odlično, iznimno je jednostavan za podešavanje, pa nije niti čudno što tvrtka koja ga prodaje ima toliko narudžbi da ih jedva stigne zadovoljiti.
 

Kako do špijunskog telefona

Telefon pomoću kojeg želite prisluškivati morate najprije odnijeti na podešavanje softvera, ili možete kupiti već podešeni telefon izravno od tvrtke Digital Centar Daniel, koja prodaje Spyphone. Nakon što se softverski podesi, korisnik mora na poseban način unijeti »tajni broj«, odnosno broj s kojeg će slušati. Podešavanje nam je uspjelo iz prvog pokušaja, pa vjerujemo da će i svim ostalim korisnicima ići jednako lako i brzo. Nakon što ste unijeli svoj »tajni broj«, nazivanjem Spyphonea, odnosno broja telefona osobe kojoj ste Spyphone namijenili, možete čuti sve što se zbiva s druge strane.
 

Hvatanje počinitelja

Kako osoba s druge strane veze može shvatiti da je prisluškivana? Zapravo nikako, jer će se njezin telefon ponašati sasvim normalno. Kad nazovete Spyphone s tajnog broja, mikrofon se aktivira bez zvonjave, vibracije, alarma bilo koje vrste, svijetljenja i svih ostalih efekata koji se događaju prilikom uspostave »običnog« poziva. Poziv se ne registrira ni na koji način, nema ga u popisu poziva, nema zabilješke da je telefon nazvan s tajnog broja.
 

Zakon kaže...

Prije nego što vam to kažemo koliko ova softverska nadogradnja košta, moramo navesti i slijedeće: članak 131. Kaznenog zakona RH kaže da »osoba koja pomoću posebnih naprava neovlašteno prisluškuje ili snimi izjavu koja joj nije namijenjena, ili tko omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili snimana, ili tko neovlašteno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sustavu, bit će osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine«. Zato pazite u koje svrhe rabite Spyphone. Tvrtka Digital Centar Daniel, koja će vam prodati Spyphone ili ugraditi softver za prisluškivanje, ne snosi odgovornost za korištenje ovog uređaja u nezakonite svrhe.

Što se cijene tiče, Spyphone ne košta malo, ali praksa pokazuje da osobe koje žele čuti ono s druge strane to ne će omesti. Ukoliko kupujete telefon s ugrađenim softverom, on će vas koštati između četiri i desetak tisuća kuna, ovisno o modelu.

Ana Penović

Slobodna Dalmacija, Split, 8. lipnja 2005., str. 35.

Zanimljivo