Print Friendly, PDF & Email

U posljednje vrijeme kod većine ISP i Telekom operatera u svijetu, pa tako i u BiH, primijećen je porast pritužbi za visoke telefonske račune. Visoki računi su izazvani neopreznošću ili neinformiranošću korisnika, najčešće nakon što korisnik nesvjesno instalira program za povezivanje – tzv. dialer. Taj mali program, kada je računalo uključeno, samostalno bira brojeve u inozemstvu (najčešće prema egzotičnim otočnim državama) i to bez znanja korisnika.

Tvrtke koje pružaju usluge Internet pristupa u ovom slučaju mogu samo savjetovati svoje korisnike da budu što je moguće oprezniji pri surfanju. Najugroženiji od ove vrste napada su korisnici ISDN priključaka. Uspostavljanje Mrežne veze i biranje broja na ISDN-u traje samo nekoliko sekundi, tako da korisnik najčešće ne primjećuje kada se spoji na drugi broj. Na analognoj vezi ovo je puno lakše primijetiti jer je potrebno više od pola minute da bi se veza uspostavila. Kada se dialer instalira na računalo, korisnik u većini slučajeva primijeti da nešto nije u redu tek kada dobije visok račun za telefonske usluge.

Kako se dialer može instalirati na korisnikovo računalo?

1. Najveći broj korisnika na reklame koje se nude sa pojedinih web stranica, gdje nakon skidanja dialer programa, on prekida trenutnu vezu na regularni ISP i bira neki međunarodni broj. Ovo se najčešće događa sa stranicama koje nude erotske sadržaje, iako se u posljednje vrijeme to događa i sa različitim glazbenim i filmskim stranicama. Najveća poteškoća je nepoznavanje tuđeg jezika na tim mrežnim stranicama ili neiskustvo u pitanjima sigurnosti na mreži. 

2. Drugi najčešći način dobivanja dialera je putem e-pošte, odnosno programa koji se nalazi u privitku (attachmentu) poruke. Otvaranjem privitka aktivira se dialer i opet dolazi do prekida Mrežne veze i bira se međunarodni telefonski broj.

3. Treći način za dobivanje dialera je putem trojanskog konja. U praksi, to znači da se, prilikom instaliranja nekog »korisnog« programa skinutog s neprovjerene mrežne stranice ili drugog sumnjivog izvora, bez korisnikovog znanja istovremeno instalira i dialer. 

Ako otkrijete ili dvojite da vam je računalo zaraženo dialer programom, najbolje je pozvati stručnjaka koji će program ukloniti ili formatirati hard-disk i ponovno instalirati operativni sustav. U međuvremenu dobro bi bilo računalo isključiti s telefonske linije.

www.smartnet.ba

Zanimljivo