Print Friendly, PDF & Email

Postavljanjem digitalnih televizija u svoje domove, među kojima je kod nas najpopularniji MAX TV, građani Hrvatske – osim što dobivaju savršenu sliku – odašilju iz svojih dnevnih boravaka niz podataka o svojim navikama, afinitetima i najintimnijim stvarima.

Internetska televizija je »malom čovjeku« dokinula i ono malo privatnosti u kojoj je uživao, jer se preko IP broja bez teškoća može pratiti ono što pojedinac u svom domu preferira: preko biranih kanala utvrđuje se što i koliko gleda, prati li porniće ili srpski turbofolk ili koje ga političke emisije najviše privlače.

Kasnijom analizom ovih podataka dolazi se do potpunih saznanja o afinitetima pojedinca ili skupine ljudi, što je elementarni posao službi koje se u svojem radu služe tim podatcima. Bilo da je riječ o uporabi ili zloporabi podataka, njihova kasnija analiza klasična je špijunaža.

– Oko 50.000 ljudi pretplatilo se u Hrvatskoj na MAX TV, ali T-Com nije jedini, digitalnu televiziju počeli su nuditi i drugi operateri. Činjenica je da preko IP adrese (jedinstvenog broja) jasno definiramo položaj i identitet korisnika naše televizije, te znamo kada i što on prati na TV-u – kaže nam sugovornik iz T-Coma, čiji je identitet poznat redakciji, no zbog razumljivih razloga ne objavljujemo ga.

– Stvar je za nas jednostavna. Svako računalo ima svoju IP adresu, a mi u domove samo ugradimo set-box uređaj uz pomoć kojega se televizija gleda preko interneta. Jasno je da već preko korisničkog računa za ADSL imamo sve podatke o pojedinoj osobi – kaže djelatnik T-Coma.

Internetska televizija posljednji je u nizu »udaraca« na privatnost – poznato je da se praćenjem broja mobilnog telefona može potpuno točno rekonstruirati nečije kretanje, a mobitel je ujedno i vrhunski prislušni uređaj koji ima vrlo osjetljivi mikrofon i vjerno prenosi i najmanji šapat. Praćenje svega što pojedinac piše preko elektroničke pošte isto tako je vrlo jednostavno. 

Lada Kalmeta

Slobodna Dalmacija, Split, 12. veljače 2008., str. 45.

Zanimljivo