ONI SU TADA ZNALI

Print Friendly, PDF & Email

Juraj Kolarić, Hrvatski katolički pokret (1900. – 1945.), Tkanica, Zagreb, 2020.

Plaše nas trenutno nekom navodnom pošasti, napadaju kršćanstvo u cijelom svijetu, kao i prirodan način života te mislimo da smo ugroženi. Zaboravljamo pritom da je bilo sličnih razdoblja u našoj povijesti. Uzmimo za primjer drugu polovinu 19. i prvu polovinu 20. st. Uzburkale se prilike u svijetu. Umjesto kuknjave katolički laici su odgovorili djelovanjem. I rodile su se silne zamisli.

Bilo je tako i u hrvatskim zemljama. U spomenutom razdoblju prevalile su preko leđa I. svjetski rat, izišle iz Austro-Ugarske, gurnuli ih u Prvu Jugoslaviju, skrasile se u Banovini i NDH, zaglavili u Drugoj Jugoslaviji. Burno. No, ne i izgubljeno.

Juraj Kolarić opisuje sve to u 4 poglavlja ovoga djela. Još je tu i predgovor, zaključak, popis literature, imenik osoba... Jednostavno rečeno, pred nama je još jedno zrelo djelo dokazanog povjesničara.

Opširnije...

NA PUTU ISTINE

Print Friendly, PDF & Email

Mijo Ivurek, Milivoj Magdić, Tkanica, Zagreb, 2020.

»Magdić je jedan od 39 novinara iz NDH koje su komunističke vlasti pogubile nakon rata. Od 330 prijavljenih novinara u NDH, u inozemstvo je poslije svibnja 1945. izbjegao 131 novinar, stotini njih vlasti su oduzele pravo pisanja, 45 ih je promijenilo profesiju a samo njima 27-orici vlasti su dopustile rad u profesiji. Bio je to najveći masakr nad novinarskom profesijom u Europi nakon rata. S druge strane "mrski" ustaše su u četiri godine pogubile tri (3) novinara, od koji dvojicu svojih!« (str. 208.) Tako kažu povijesne činjenice. Magdić je do samog kraja mogao ostati živ. Međutim, radije bira smrt nego prodaju sebe.

Opširnije...

BLAGOSLOVLJENA ZVONA NA »GROBLJU MIRA« NA BILIMA

Print Friendly, PDF & Email

Bile, 2. svibnja 2021. (rtv-hb.com / grobljemira.info) – U povodu blagdana Sv. Josipa Radnik 1. svibnja na »Groblju Mira« na Bilima (župa Goranci) slavila se tradicionalno sv. misa s početkom u 12.00. Tom prilikom blagoslovljena su i zvona na crkvi Sv. Josipa Radnika, nakon čega su i prvi put zazvonila.

Sv. misu je predvodio i zvona blagoslovio fra Miljenko Stojić, povjerenik HBK i BK BIH za hrvatski martirologij u hercegovačkim biskupijama te vicepostulator postupka mučeništva pobijenih hercegovačkih franjevaca. Sumisili su fra Ivan Ivanda, župnik u Gorancima i don Ljubo Planinić, župnik u Kruševu.

Opširnije...

KATOLIČKI NOVINARI ORGANIZIRALI »NOĆ KNJIGE«

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 24. travnja 2021. (IKA) – Hrvatsko društvo katoličkih novinara (HDKN) ove godine se po treći put uključilo u manifestaciju »Noć knjige«. U programu održanom na platformi Zoom u petak 23. travnja predstavljene su knjige koje su napisali, uredili ili preveli članovi Društva. Zanimanje za ovaj događaj, osim članova Društva, pokazali su i drugi zainteresirani te je bilo mnogo slušatelja iz Hrvatske, BiH, Francuske, Njemačke i Nizozemske.


Zbornik »Novinarstvo pred izazovom Radosne vijesti«

U uvodnom je dijelu predsjednica Društva dr. sc. Suzana Peran predstavila zbornik »Novinarstvo pred izazovom Radosne vijesti« koji je HDKN objavilo zajedno s izdavačkom kućom »Teovizija« 2018., a ona ga je uredila.

Opširnije...

Osobno