NAOKO MALE PRIČE VELIKIH LJUDI

Print Friendly, PDF & Email

Zdenka Čorkalo, Susreti, Matica hrvatska, Split, 2022.

Život oko nas je takav kakav jest. Ludo je željeti neki drugi. Ovo je najbolji život za nas, jer smo tek putnici na ovoj zemlji.

Svatko ovo shvaća, vjerovao u Boga ili ne. I nastoji iz toga izvući što više. Kada je riječ o književnicima, neki nastoje postati velikima priklanjajući se trenutnoj modi, drugi pišu ono što im ispunja srce pa ma kakvima ih doživljavali.

Zdenku Čorkalo možemo i trebamo svrstati u ove potonje. Njoj je čovjek kraj nje zaista važan, nije tek prolazna roba za neka njezina dostignuća. Jednostavno i toplo prilazi tome čovjeku, traži i u njemu i u sebi tragove blizine da bi zajednički hodali ovom zemljom. I nije stoga nimalo pogriješila kada je ovome svome najnovijem djelu stavila naslov Susreti. Nekada su manje topli, nekada više, ali su uvijek susreti koji su se dogodili u stvarnome životu i koji nas mogu mnogo toga naučiti.

Opširnije...

PRVOM CRTOM

Print Friendly, PDF & Email

Nikola Šimić Tonin, U vatrama rata, u vatrama krvi, HKD Napredak, Zadar – Knin – Busovača, 2022.

Nakon svih ovih pustih godina otkako završi Domovinski rat, ta se tematika još slabo probija u hrvatsku književnost. Ako se i probije, počesto bi bolje bilo da nije. Stoga veseli domoljubno pjesništvo, kao ovo Šimićevo, koje progovara iz srca i duše, koje će čitatelji rado uzimati u ruke, a razvikani kritičari...

Opredijelio se Šimić za zbirku u kojoj nema ciklusa i u kojoj je svo pjevanje gotovo u istom dahu. Tu i tamo skrene malo u širinu, ali opet u suglasju s onim rečenim prije. Namjera mu je pokazati težinu i pogubnost rata te naše sudjelovanje u njemu na strani onoga tko se brani ne želeći zapravo te ratne događaje.

Opširnije...

ON JE NAŠ

Print Friendly, PDF & Email

Milan Lončar, fra Slobodan Lončar, Franjevački muzej U kući Oca mojega, Posušje, 2022.

Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugom svjetskom ratu i poraću jugokomunisti su ubili 66 članova. Ubili su joj i nadaleko poznatu klasičnu gimnaziju te bogosloviju. Do pada jugokomunizma u tamnicu su otpremili 90-ak hercegovačkih franjevaca na duže ili kraće vrijeme. Glavno rasadište njezinih novih članova bilo je na Širokom Brijegu pa puk pobijene nazva jednim imenom »Širokobriški mučenici«. I smatra ih svojima. Do današnjega dana.

Opširnije...

KRHOTINE

Print Friendly, PDF & Email

Milan Lončar, Sunce na zalazu, Franjevački muzej U kući Oca mojega, Posušje, 2022.

Pjesme se obično pišu u ranijoj dobi. Ako ništa drugo, onda potajno. Pa se onda pale ili se samouvjereno istupi naprijed. U Lončarevu slučaju to se sve nekako ispremiješalo. Rano počeo pjevati, a kasno počeo paliti, srećom neuspješno.

Opširnije...

Osobno