ZA NJEGA

Print Friendly, PDF & Email

Joseph Fadelle, Cijena obraćenja, Verbum, Split, 2012.

Pucali su u njega. Obitelj. Najprije voljeni stric. Sve po zakonu, šerijatskom. Razlog: nije se htio odreći Krista. A oni su mu bili za uzvrat ponovo nudili sve što su mu oduzeli: bogatstvo, žene, ugled.

Riječ je o Josephu Fadelleu, nekadašnjem Mohammed al-Sayyid al-Moussaoui. Iračaninu iz bogate šijitske obitelji. K tome ta obitelj drži, a jednako tako i drugi, da potječe izravno od Muhameda. I što sad? Krist se uselio u dušu i treba odseliti iz svoje domovine, onako kako su nekada Marija i Josip bježali u Egipat. Uspio se na kraju, 2001., skrasiti u Francuskoj. Tu sa suprugom, također negdašnjom muslimankom, i njihovo četvero djece živi u skrovitosti. Nad glavom mu, naime, još visi fetva, jer je otpadnik kojega treba ubiti. Ipak, sve je preživio i napisao ovu knjigu koja je odmah postala uspješnicom.

Opširnije...

KROZ MORE SUVREMENOSTI

Print Friendly, PDF & Email

Thomas H. Groome, Što nas čini katolicima, Naklada Jurčić, Zagreb, 2009.

Američki način života ima odjeka u zapadnoj uljudbi, a i u onim drugima po svijetu. Međutim, američka teologija nema to svojstvo. Zacijelo je jedan od uzroka i to što način života previše utječe na nju. Ova je knjiga dobar primjer za to.

Moram reći da mi je pisac potpuno nepoznat. Kopao sam malo po internetu i nešto o njemu otkrio, ali ne previše. Još uvijek ne znam je li svećenik, brat laik, civil koji predaje na jednom od katoličkih sveučilišta u SAD-u. A bilo bi to dobro znati, jer bismo tada lakše razumjeli što nam želi poručiti. Bude li, dakle, ponovnog tiska ove knjige, svakako će u nju trebati uvrstiti životopis njezina pisca.

Opširnije...

KRPANJE RASCJEPA

Print Friendly, PDF & Email

Arnold Benz, Budućnost svemira. Slučaj, kaos, Bog, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2006.

U Europi se nedavno raspravljalo, a kuha se još žešće raspravljanje, o potrebi spominjanja ili ne njezinih kršćanskih korijena u ustavu koji bi trebao vrijediti za sve. Ono što se trebalo podrazumijevati pretvorilo se u nešto dvojbeno zahvaljujući onima koji prisežu na demokraciju, znanstveni razvoj...

Arnold Benz postupa posve drugačije. Profesor je astrofizike i ne stidi se svojih znanstvenih i kršćanskih korijena. Kako pokazuje u knjizi, znanost i vjeru pomiruje zahvaljujući poglavito svojoj otvorenosti. Postavlja se kao onaj tko istražuje i zaključuje, a ne kao onaj tko već unaprijed zna što treba ostvariti.

Opširnije...

BUĐENJE IZ ZABORAVA

Print Friendly, PDF & Email

fra Mladen Herceg (uredio), Molitva šutnje. Škola kontemplacije, FRAM-ZIRAL, Mostar, 2009.

Nekada davno starorimski svećenici iz hrama su promatrali let ptica zbog proricanja sudbine. I tako se počela rađati riječ kontemplacija (lat. cum + templum = mjesto molitve, bogoštovlja). A onda dođe kršćanstvo, započe novu uljudbu i kontemplacija se stade odnositi na promatranje Boga. Osta tako do dan danas, iako je trenutno manje onih koji kontempliraju nego nekada.

Fra Mladen Herceg u redovima Crkve u Hrvata poznat je kao onaj koji održava tečajeve, duhovne vježbe i nagovore o molitvi šutnje. Puno manje piše o tome. Ne može se reći da taj rad nije uspješan. Dapače, iako je mnogima čudno kako se šutnjom može postići nešto vrijedno. Očito može. Dokazuje to i ova knjiga koja je među prvima te vrste kod nas. Objašnjava o čemu se tu radi i kako možemo i sami zaroniti u kontemplativne dubine. Knjiga je, dakle, neke vrste priručnika.

Opširnije...

Osobno