Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Orao leti visoko, Matica hrvatska, Čitluk – Vinkovci, 2021.

Zbirka kratkih priča za djecu »Orao leti visoko«, fra Miljenka Stojića, koja je nedavno izašla, još je jedna razigrana i poučna knjiga iz bogatog autorovog opusa. Uz brojne zbirke pjesama, slikovnice, romane, književne kritike, stručne i novinarske članke te prijevode, ovaj suvremeni hrvatski književnik, novinar i franjevac pokazuje iznimnu osjetljivost za dječji svijet i način promišljanja djece koji pretače u kratke priče za djecu.

U zbirci »Orao leti visoko«, tiskano je 20 kratkih priča koje su bile objavljene u poučno zabavnom listu za djecu Cvrčak od 2016. do 2020. Priče su to za djecu, ali korisne za roditelje, nastavnike, odgajatelje jer kroz njih autor iznimno spretno artikulira poticajne i odgojne metode za rad, učenje i rast u vjeri.

U pričama su opisane crtice iz djetinjstva u hercegovačkom kraju, u tradicionalnim obiteljima u kojima uz očeve, majke i braću, žive djedovi i bake. Fra Miljenko Stojić kroz priče, spretno i nenametljivo prikazuje ljubav i žrtvu roditelja ali i zahvalnost djece, te njihovo djelatno sudjelovanje u obiteljskom životu. Posebno se kroz priče provlače mudrost i životno iskustvo baka i djedova uz koje djeca odrastaju. Priče su to o djeci današnjice, koji nisu »imuni« na nove tehnologije poput novih mobitela, igrica i računala, ali zadržali su dio onog iskonskog tradicionalnog, poštivanje baka i djedova, roditelja, susjeda, starijih.

Autor opisuje svakodnevicu, onu običnu, u kojoj se naizgled čini da nema ništa novo a zapravo puna je dinamike. Uz brojne dječje nestašluke koji su dio svakog odrastanja, dječje kušnje i nadmudrivanja, autor iznimno slikovitim rječnikom oslikava život jedne male, tople, prijateljske sredine. U svemu ne nedostaje humora koji je poseban »začin« ovim dječjim pričama.

Jadranka Pavić

hrsvijet.net, 3. kolovoza 2021.

Osobno