Print Friendly, PDF & Email

Bile, 24. kolovoza 2013. (M. J. / hrsvijet.net) – Na području Bila, lokalitetu između Mostara i Širokog Brijega, jučer, 23. kolovoza, na Europski Dan sjećanja na žrtve totalitarizama položen je kamen temeljac za izgradnju najvećeg groblja mira u Europi. U mjestu Misišta na visoravni Bile položili su ga predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te predsjednik Koordinacije povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskoga rata i poraća Ilija Vrljić. Kamen je temeljac blagoslovio don Ivan Turudić, vojni dušobrižnik.

»Ovo je Groblje Mira koje je otvoreno za svaku žrtvu bez obzira na to iz kojeg naroda potjecala i pod kojom je čizmom stradala«, kazao je Čović. Neprihvatljivo je skrivanje istine o zločinima počinjenima nakon Drugog svjetskog rata, istaknuo je Čović i poručio: »Moramo učiniti sve da istina koja je skrivena na brojnim lokacijama u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, te koje svakodnevno obilazimo i spominjemo, konačno iziđe na vidjelo«. Čović je optužio režim koji je »čak 45 godina«, i to »sustavno pokušavao skriti istinu o tim događanjima«, a posebno važnim ocijenio je projekt postupka rasvjetljavanja stradanja 66 ubijenih hercegovačkih franjevaca te brojnih obitelji. Po njegovim riječima, otvaranjem Groblja Mira želi se oživjeti ono što se pokušalo sustavno sakriti, pa se više ne će spekulirati o žrtvama kako u Hercegovini tako i u BiH.

Ilija Vrljić napomenuo je da je lokalitet Bile odabran za groblje upravo zato što to mjesto simbolizira najviše stradanja i žrtava iz Drugog svjetskoga rata i poraća, a drugi je razlog njegova geostrateška pozicija. Po trenutačnim podatcima na širem području Hercegovine broj žrtava komunističkoga režima mogao bi biti oko 30.000.

Uz predstavnike Koordinacije općinskih povjerenstava i Vicepostulature sa Širokog Brijega, na čelu s fra Miljenkom Stojićem, svečanosti su nazočili i predstavnici Katoličke crkve, visoki dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora te predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života Hercegovine. Polaganju kamena temeljca nazočilo je i parlamentarno izaslanstvo njemačkog CDU-a, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i brojni hrvatski dužnosnici u vlasti.


Kako teče izgradnja do današnjega dana pročitajte ovdje.

Osobno