Print Friendly, PDF & Email

Zdenka Čorkalo, Šimun, HKZ – Hrvatsko slovo, Zagreb, 2018.

Kao i u svakoj drugoj stvari, kad se piše roman može se poći na različite načine. Spomenimo dva. Neki tako nastoje pokazati bogatstvo svoga znanja i svoje načitanosti. Drugi pokušavaju prikazati bogatstvo svakodnevnoga življenja. Upravo tima pripada Zdenka Čorkalo.

U središte svoje radnje uzela je jedno mjesto, jednu obitelj, jedan naraštaj. Ali sve se to grana lijevo i desno, tamo i ovamo. Glavni lik Matej ili Mate priča što se to zapravo događa s njim. Radnja počinje sljedećom rečenicom. »Prvo, pravo, do sada tinjajuće a od sada plamsajuće neprijateljstvo između moje majke i očevih je počelo kad sam se ja rodio, a nisam dobio djedovo ime.« (str. 7.) Naoko bezazlena stvar, ali u mjestu gdje je tradicija duboko ukorijenjena nešto je to vrlo ozbiljno. Poremetili su se odnosi koji su »odvajkada« vrijedili. Na jednoj strani djed Šimun, na drugoj nevjesta koja djetetu daje ime Matej što drugi prekrstiše u Mate. Povlačenje konopca može početi.

Kroz ovu priču autorica ulazi u stanje duha u jednoj takvoj zatvorenoj sredini u kojoj vrijeme kao da je stalo. I bolje, ako se tako može reći, kako ona očito misli. Ne mogu se tek tako rušiti odnosi koji su izrasli na stoljetnom iskustvu. Shvatio je to ponajprije Šimunov otac. Otisnuo se sa svojom ženom u »suvremenost« i mislio da je dotakao nebo. Međutim, stvarnost ga je ubrzo počela tući u lice. Ne samo da je zahladio odnose s onima od kojih je potekao, nego je izgubio i odnos prema vlastitoj djeci. Pošli su u svijet da budu »svjetski ljudi«, ali to je značilo otuđenje od svega onoga što jesi. Na kraju se jedna od njih tri vraća doma, bolesna i s promašenim brakom. Dovela je sa sobom kćer crne boje. Djeca su je u školi teško prihvaćala. A ona je počela odrastati s tvrdoćom u očima. Je li to početak još jedne obiteljske zavrzlame?

»Svjetski ljudi« ovaj roman jamačno ne će čitati. No, čitat će ga domoljubi. Treba ostati svoj u svim povijesnim vremenima. Nije podrijetlo košulja koju možeš promijeniti kad ti se prohtije. Tko to uspije shvatiti na pravilan način sličit će Mateju ili Mati koji je izrastao u čvrsta čovjeka unatoč peripetijama u samoj svojoj obitelji. Iz retka u redak, sigurnom rukom, uči nas tomu Zdenka Čorkalo.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 8. siječnja 2020.; hrsvijet.net, 8. siječnja 2020.

Osobno