Print Friendly, PDF & Email

Miljenko Stojić, Jednom, Matica hrvatska, Čitluk – Šibenik, 2019.

Zbirka pjesama »Jednom« autora fra Miljenka Stojića u svojem je pjesničkom opusu usmjerena na svakodnevicu običnoga čovjeka koji promišlja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u ozračju vjere i spoznaje prolaznosti. Kroz četiri cjeline: »Zavirih danas«, »Toga sam dana ponovo čitao«, »Ogrnuti jedno drugim« i »Njegov život« predstavljeno je više od pedeset pjesama.

U prvoj cjelini pjesnik opisuje svoja zapažanja stvari i pojava koje su sastavnica svakodnevnoga života i kroz doživljaj realnosti sasvim običnoga ulazi u dubinu smisla života, ljepote prirode, sjete. Baš kao što kaže u pjesmi »Ulične svjetiljka: »Zavirih danas u pravu škrinju života«. Slijede poglavlja u kojima pjesnik kroz liriku progovara o turobnim temama iz prošlosti hrvatskoga naroda koje su ga pratile kroz povijest. U nekoliko pjesama opisano je razdoblje komunističkoga terora, Križni put te teme posvećene junacima Domovinskoga rata. Kroz stihove se mogu iščitati ljudske sudbine muškaraca, žena i djece toga vremena, stradanja, siromaštvo, udovištvo. Iako pjesnik progovara lirskim izričajem, njegove pjesme poput proze pričaju priče o životu jednoga vremena slikovito prikazujući događaje, njihove uzroke i posljedice.

U nizu je pjesama prisutna vjerska tematika, svakodnevni motivi i događaji iz vjerničkoga života. Osim literarnoga ozračja imaju meditativne poruke koje potiču na promišljanje, poput stihova u pjesmi »Stope«: »Rasuti smo diljem kugle zemaljske,/ jezici su nam drukčiji, povijest, naročito ona,/ tek nam je isti križ na golom zidu./ Jesmo li ga razumjeli, primili duboko u srce,/ tko bi ga znao, jer lutamo poput gusaka u magli.«

J. P., Glas Koncila, Zagreb, 1. rujna 2019., str. 23.

Kritike


Attachments:
Download this file (iz-svakidasnjega-zivota.jpg)iz-svakidasnjega-zivota.jpg[ ]2326 kB

Osobno