Print Friendly, PDF & Email

Medijima se danas daje strateška važnost. Za to nije briga samo one koji umjesto neprestanog razmišljanja život provode tako da se svide onima koji ih iz tih medija kljukaju »suvremenošću«. Zbog toga uređena društva medije razvijaju i brane od raznoraznih nasrtaja. Ali tako nije u hrvatskim zemljama s obje strane granice. Jedne njihove medije pokupovali su tuđinci, drugi su jednostavno zbrisani s lica zemlje, počesto golom silom. Sjetimo se samo Erotela. Hrvati u Herceg Bosni odlučili napraviti svoju televiziju. Trajalo je koliko je trajalo, pa dođoše oni što si vole natakati kapuljače na glavu i stavi se ključ u bravu. A odašiljači prijeđoše u ruke tzv. Federalne televizije koju Hrvati niti su osnivali niti im treba. Pokazuju to i istraživanja ovih dana. Filozofski fakultet (nekad Hrvatskog) Sveučilišta u Mostaru obznani da su Hrvati u informativnom programu FTV-a zastupljeni s tek 7,04%. Plodovi su to promatranja provedenog kroz tjedan dana. I kao da se ništa nije dogodilo. Ne javi se tzv. visoki predstavnik Valentin Inzko, ne javi se čopor onih koji nas svakodnevno poučavaju demokratskim vrijednostima i traže od nas pogled na svijet koji je dalek pogledu naših rođenih, zdravih očiju. Naravno da su dio toga i oni koji ovih dana bez zadrške izjavljuju da je Dario Kordić ratni zločinac.

Jer, to je njihova jedina argumentacija, takvim ga je osudio Međunarodni sud u Haagu. Njima ne pada na pamet upitati se je li taj sud sudio po načelima pravde ili po političkim načelima. Još je nevjerojatnije kad takve stvari izgovaraju oni, istina tako malobrojni, koji pripadaju ustrojstvu Crkve. Kad bi se tako postupalo, onda bi odmah morali prestati vjerovati u Isusa Krista, budući da je on osuđen po zakonu i po njemu smaknut na križu. Da ne spominjemo Zrinskog i Frankopana, kardinala Stepinca, stotine tisuća onih što ih komunisti osudiše na smrt i jednostavno zatrpaše u prvi jarak, jamu, more, rijeku...

Očito je, dakle, na djelu pomno smišljen naum. Hrvatima u Herceg Bosni treba uništiti i ono što na Zapadu imaju manjine, a onima u državi Hrvatskoj uzeti iz ruku ono što im po naravi pripada i preko navodno njihovih medija objašnjavati im kako svijet zapravo izgleda. Posljedica je toga između ostaloga da sunarodnjacima u Herceg Bosni ne će moći svojom nazočnošću, odnosno temama koje zastupaju, pomoći koliko mogu. Nema. Državna granica sve zaustavlja. Okrenimo se prema Sarajevu, podučava nas Stipe Mesić. Nimalo drukčije od 2000 godine ne zbori ni čitava ponovno uskrsla, a da se nije preobratila, komunistička vlast u Hrvatskoj. Komunikacijski je kanal, reklo bi se stručno, zakrčen. Riječima o velikim pojmovima na usnama. A sve je zapravo puno banalnije. Radi se o geopolitičkim igrama koje se provode i na hrvatskim prostorima. Glavne igrače puk obično naziva masonima, Britancima... Traje to od uspostave prve Jugoslavije, pa njihova zločina na Bleiburgu, nakon toga dođe Središnja Bosna s Ahmićima, grčevito nastojanje da se raskomada Hrvatska, protjeraju Hrvati iz Herceg Bosne i mnogo toga drugoga. Narod ne zaboravlja i ne sluša krive stavove, jer o njegovoj se koži radi. Slugani, pak, postupaju drukčije. Nabrojanima, onako skupa, svakako moramo pribrojiti one što ovih dana prosvjedovaše pred zagrebačkom katedralom. Dario Kordić oprostio svima, a oni se prozvaše antifašistima i fašistički navališe na njega. Učinio ili ne učinio nešto nema oprosta pa čak ni nakon što odslužiš dosuđenu kaznu. To čine samo onima koji nisu iz njihova jata. Svoje tetoše i pomno skrivaju da nešto ne bi izišlo na svjetlost dana. Šute, čak i onda kad zločini isplivaju, kao u slučaju druga Tita i njegovih, šute u slučaju stravičnih zločina u Središnjoj Bosni i diljem Herceg Bosne. Oni šute, oni slušaju, oni su dio novoga svjetskog poretka. Šuškave zelene novčanice šušte li šušte.

Malobrojni mediji koji su se uspjeli odhrvati svemu ovome dođu kao osvježenje. U nje svakako treba ubrojiti i Hrvatsko slovo. Do sada se uspješno nosilo s raznim nedaćama. Drukčije rečeno, što je vlast bila hrvatskija njemu je bilo prirodnije, što je vlast bila protunarodnija njemu je bilo k'o volu u kupusu. Ipak, teme iz domovinske i iseljene Hrvatske išle su dalje. Neumjesno je izdvajati bilo kojeg autora, ali učinimo to s Matom Kovačevićem. Iz tjedna u tjedan objavljuje u posljednje vrijeme politička i geopolitička stajališta glede domovinske, pa i iseljene, Hrvatske. Pokazao se, ne ću reći izrastao, kao najbolji hrvatski politički komentator. Nema ga u većini medija, jer nije poslušan propisanom mišljenju, ali ga ima u svijesti naroda. To je kudikamo najvažnije. Sva će laskanja proći, samo narodno pamćenje ostaje zauvijek. Nadajmo se da će Hrvatsko slovo i sva druga »neposlušna« glasila uspjeti sve ovo pregrmjeti preko glave. Ništa, naime, ne traje vječno, sve jedanput završava.

Priklonimo se poučku koji nam je Dario Kordić posvijestio ovih dana. Odslužio je gotovo 17 godina u haaškim tamnicama. On kaže, a narod to potvrđuje, da je nevin. Isplivalo je da su mu nudili nagodbu. Neka sve svali na Tuđmana i Šuška pa će biti slobodan čovjek. Nije pristao na tu ucjenu. Znao je da bi tek time postao neslobodan. Odbacio je i drugu ucjenu. Zlo ga je pokušalo navesti da »s pravom« ne oprosti onima koji mu namriješe duge tamničke godine, čak njih 25. Oprostio je i toga trenutka postao uistinu slobodan čovjek. Tijelo je i dalje ostalo u uzama, a njegov je duh slobodno razmišljao i stajao pred svojim Gospodinom. Nije »poslušao«, nije se predao, nastavio se boriti za iste ideale zbog kojih je i krenuo u rat. Oni prosvjednici pred katedralom to ne mogu shvatiti, oni se ne mole Bogu, oni broje novčanice u lisnici, oni se opijaju »suvremenošću«. Zbog toga Dario Kordić svijetli, a oni...

Miljenko Stojić

Hrvatsko slovo, Zagreb, 20. lipnja 2014., str. 12.; hrsvijet.net, 23. lipnja 2014.; glasbrotnja.net, 24. lipnja 2014.

Osobno