Print Friendly, PDF & Email

Ivan Zelić, Vodič kroz filozofiju, Verbum, Split, 2006.

Završetak dugogodišnjih škola nije jamac ispravnog znanja, kao ni čitanje skupih, debelih knjiga. Ponekada je dovoljna ona srednjega oblika da nam popuni praznine u znanju i odgovori na mnogobrojna pitanja. Jedna je od takvih ova.

Zelić filozofiju predstavlja drukčije nego dosadašnji autori. On se ne zadovoljava time da čitatelju pruži samo povijesni pregled različitih filozofskih mišljenja, po mogućnosti što šire i zakučastije, već ima snage preispitivati pojedina mišljenja, donositi o njima vrjednosne prosudbe, uspoređivati ih jedne s drugima. Ali, čini to na jednostavan i svima razumljiv način. Zbog toga njegov priručnik mogu čitati početnici u filozofiji, kao i oni koji su je dobrano izučavali. Kad se dočita ova knjiga, stječe se dojam da smo na prava vrata ušli u filozofiju. Ukazao nam se glavni put i samo je do nas hoćemo li istraživati i različite puteljke koji vode do njega.

Sama knjiga je podijeljena u tri dijela: Uvod u filozofiju; Povijest filozofije; Problemi filozofije. Našlo se mjesta i za hrvatsku filozofiju, što danas nije pohvalno spominjati jer se radi na »filozofiji regiona«. Građa je upotpunjena i literaturom za daljnje čitanje. Šteta da se nije našlo mjesta, ili vremena, i za kazalo imena i kazalo pojmova. Vjerujem da će buduća izdanja ove vrijedne knjige to ispraviti.

Više nego u drugim filozofskim priručnicima ovdje se na razumski i obrazložen način pokušava odgovoriti na zadnja pitanja o svijetu i životu. Bez ikakvih poteškoća mogu je čitati kako oni koji vjeruju, tako i oni koji ne vjeruju. Ona niti vrijeđa Boga niti vrijeđa pamet. Zbog toga će njezin utjecaj biti prosvjetljujući.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 28. svibnja 2007., 21.00 – 21.45

 

Osobno