Print Friendly, PDF & Email
Ivan Koprek, Priđi da možeš čuti. Etika u sjeni globalizacije i postmoderne, FTI, Zagreb, 2005.

U svim svojim mijenama život je nezaustavljiv sve do onog trenutka dok Bog tako ne odluči. Toga je Koprek i te kako svjestan pa nam ne pruža djelo koje napada i na kraju ništa ne predlaže, već nam razlaže trenutno stanje i označuje nam putove izlaska iz njega. A stanje je takvo da čovjek postaje znanstveni div i ćudoredni patuljak. Živimo u vremenu postmoderne, koju Koprek shvaća kao nastavak moderne, iako danas ima i drukčijih glasova. Također živimo i u vremenu globalizacije. Postmoderna shvaćena kao destrukcija i dekonstrukcija te globalizacija shvaćena kao približavanje ili premrežavanje, stvaraju svijet u kojem je sve otuđenije živjeti. Zbog toga je nužno pronaći lijek ovoj novoj bolesti.

Još su stari Grci naveliko raspravljali o etici. Nastavljeno je tako i dalje. Tek je tzv. Novi vijek počeo raskidati sa svime tim odbacivši najprije Boga. S druge strane nastalo je raspravljanje o ljudskim pravima i širila se demokracija. Velike su nade polagane u taj pothvat. No, ishod nije bio očekivan. Ponovno se počela osjećati potreba govora o etici, čak nekoj svjetskoj etici. Ali je ostalo otvoreno pitanje na čemu treba temeljiti tu etiku?

Koprek je mišljenja da je odgovor u Bogu. Trebamo mu se približiti i čuti što nam on to ima reći. Time nipošto ne ćemo biti umanjeni kao ljudi. Bit ćemo samo preobraženi i ništa više. Etika ne će biti prazno naklapanje, nego skup načela koja su nam zajednička i koja nas mogu voditi prema Bogu. Temelj takve etike postat će, dakle, mistika i duhovnost. Čovjek će biti slobodan jer će znanost, filozofija i religija konačno početi voditi poticajan razgovor.

Recimo za kraj da u hrvatskom narodu nedostaje ovakvih knjiga. Posebno nedostaje takvih koje su napisali tzv. laici. Stvarajmo stoga vremena u kojima će se više i vrstnije čuti njihov glas. Ova će knjiga klericima zacijelo pomoći u razumijevanju svijeta u kojemu žive, a laicima u njegovu promatranju očima vjere.

Miljenko Stojić

Radiopostaja »Mir« Međugorje, Riječ po riječ, Međugorje, 2. srpnja 2007., 21.00 – 21.45

Osobno