Print Friendly, PDF & Email

Ante Čuvalo, Grozote u Odesi 1916. – 1917., CroLibertas Publishers – Hrvatsko žrtvoslovno društvo, Chicago – Zagreb, 2018.

Za stradavanje Hrvata u Odesi znalo se od samog početka, ali se sve to nastojalo zaboraviti. I uspjelo se. Tomu je pridonio i Miroslav Krleža. Najprije je progovorio o krvavoj Odesi, da bi kasnije sve umanjivao govoreći da je podatke o tomu iznio jedan frankovac. Bio je to njegov dug krvavoj Jugoslaviji koju je i sam stvarao te koja je bila krvavija od Odese.

Klupko se počelo odmotavati kad je Aleksander Horvat 6. srpnja 1918. u Saboru kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije podnio interpelaciju o velikosrpskom i jugoslavenskom ubijanju Hrvata i Slovenaca u Rusiji zarobljenih u Prvom svjetskom ratu. Kako nas povijest uči, odnarođeni ga Sabor nije poslušao pa su 1. prosinca 1918. otišli kao guske u maglu prema jugoslavenskom ujedinjenju. Otrežnjenje je, pak, počelo brzo stizati, već 5. prosinca. Grga Anđelinović, brat djeda Vesne i Zorana Pusića, kao policijski zapovjednik zapovjedio je paljbu na njih u Zagrebu na Jelačiću trgu i tom prilikom ubio njih 15.

Ante je Čuvalo napravio izvrsnu stvar što je ponovno tiskao Interpelaciju nakon punih 100 godina. Moramo danas znati istinu. Jugoslavenska ideja počela je u krvi u kojoj je i završila. Horvat kaže da je za sve kriv izdajnički Jugoslavenski komitet. Zavedeni Hrvati pripravljali su nesreću svome vlastitom narodu.

Osim Interpelacije Čuvalovo djelo donosi i svjedočenja iz prve ruke o onome što se događalo u toj Rusiji koju baš u to vrijeme počinje kobno ujedati komunistička neman. Prikazan je i povijesni okvir u kojemu se sve dogodilo, kao i donesen zapis hrvatskog vojnika Antona Špehara koji je zarobljen, ali Božjom pomoći i svojom dovitljivošću uspijeva izmigoljiti logorima i čuvarima te se pješice, uz goleme opasnosti, nakon duga putovanja uspijeva vratiti kući u Karlovac. A oni ga već bili oplakali.

Šutjelo se, dakle, o svemu ovomu čitavo stoljeće. Danas nastoje da šutimo o događajima u Domovinskom ratu. Kakvo se to novo ujedinjenje sprema? Čitajmo Čuvalovu knjigu i pamet u glavu!

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 30. siječnja 2019.

Osobno