Print Friendly, PDF & Email

Ante Nazor i Tomislav Pušek (uredili), Domovinski rat. Pregled političke i diplomatske povijesti, Nakladni zavod Globus – Hrvatski Memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb, 2018.

Možemo sudjelovati u nekim događajima, ali vremenom sva naša sjećanja blijede. Zbog toga je dobro imati ih zabilježena i čistiti ih od toga zaborava da bi nam i dalje mogla davati smjer kroz život.

Na tomu tragu ovo je ne samo dobro došlo, nego i odlično djelo pred nama. Stvara sintezu prošlih događaja te na pravi način odgoneta današnju stvarnost.

Najprije pođimo od pristupa, iako bi se on trebao podrazumijevati. Pisci su potpuno svjesni, uživaju u tomu, da je Domovinski rat temelj suvremene hrvatske države. Kako različito od onih koji u glavi još nose jugoslavensku paradigmu, da o velikosrpskoj i sličnima ne govorimo. Na taj način lakše dopuštamo da nas donesena građa vodi u ta vremena te da na temelju razmišljanja o njoj stvaramo svoje mišljenje. A mogli bismo zaključiti da nas ovakav pristup jednostavno oslobađa.

Kao što i sam podnaslov kaže, ovo je pregled političke i diplomatske povijesti Domovinskog rata. Bilo je zaista vrijeme da se određene stvari nađu na jednom mjestu. Ne smijemo se zanositi samo veličinom srca naših bojovnika. I njihovo srce, i diplomacija, i politika bili su potrebni da dođemo do svoje slobode. Ako bi se pokleknulo na jednom od tih polja, dolazila je u opasnost čitava zgrada.

Ponekada se nađemo kako ovo djelo listamo kao spomenar ili neku lijepo uređenu monografiju. Izranjaju lica koja smo toliko puta susretali kroz medije, izranjaju dokumenti bitni za našu današnju opstojnost. Lakše shvaćamo da sve nije vodila ljudska ruka, netko Drugi je to bio. Ujedinili smo se kao braća i sestre, čak su s nama bili i oni koji su uskoro krenuli drugim putem, vodio nas Bog po svome namjesniku na zemlji, sada svetom, Ivanu Pavlu II. Kakva veličanstvena povijest! Izišli smo iz egipatskog ropstva. Sada lutamo pustinjom prema Obećanoj zemlji, ali to je tema nekih drugih knjiga.

Piscima svakako treba odati priznanje na učinjenom. Zorno su prikazali naš povijesni hod. A mi knjigu nabavimo i stavimo tamo negdje do Svetog pisma, uvijek na dohvat ruke.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 6. ožujka 2019.

Osobno