Print Friendly, PDF & Email

Ratko Perić, Nada koja ne postiđuje, Crkva na kamenu, Mostar, 2018.

O bl. kardinalu Alojziju Stepincu napisano je ipak mnoštvo knjiga, što potvrdnih što niječnih. Iz pera biskupa Perića dođe nam još jedna. Razlikuje se od ostalih poglavito po tomu što je predviđena za držanje duhovnih vježbi svećenicima, a naravno da se sve može prilagoditi i za druge uzraste i staleže.

Djelo je sastavljeno od 5 poglavlja, kojima treba pridružiti Predgovor kardinala Josipa Bozanića, literaturu, kazalo imena i dodatak gdje se razjašnjava odnos Stepinca prema NDH. Tu je i recenzija dr. don Stjepana Kožula. A na samom početku stoji i Pozdrav iz Mostara pod naslovom »Novomu hrvatskom blaženiku i mučeniku« gdje biskup Perić u skraćenom obliku donosi svoj odnos prema kardinalu Stepincu. Očito ovdje nije riječ o uobičajenom duhovnom nagovoru, već o publicističkom pristupu koji nam donosi duhovnu srž onoga o čemu se govori.

Biskup Ratko Perić polazi logički. Najprije donosi životopisne bilješke o Alojziju Stepincu. Kolebao se on bi li ušao u bogosloviju ili ne, imao je i zaručnicu, ali je na kraju ipak prelomio. A prije toga bio je na bojištu. Naizgled sve prilično zbrkano i neočekivano, kao što je iznenađujuće bilo i s njegovim postavljanjem za pomoćnog zagrebačkog biskupa. Ali Bog očito ima svoje planove. O tomu Perić šire govori u drugom poglavlju gdje Stepinca predstavlja kao Božjeg čovjeka. Nakon toga osvrće se na njegova djela, njegov odnos prema pravoslavlju i na kraju govori o njegovoj beatifikaciji. Zahvaćeno je, dakle, bitno iz Stepinčeva života.

Knjiga je zacijelo dobrodošla svima onima koji se bave držanjem duhovnih vježbi, kao i onima koji jednostavno žele sami u tišini razmisliti o svojoj duhovnosti. Ona nas tjera na to da odgovorimo iskreno samima sebi što zapravo Stepinac predstavlja za nas, što nam to vrijeme kaže, tko je tko u tim nesretnim događajima. Ne može se prošlost jednostavno pustiti kraju, kako nas neki pokušavaju uvjeriti, i okrenuti se budućnosti. Prošlost je temelj na kojem gradimo svoju sadašnjost i pripravljamo vrijeme nakon nje. Zbog toga naš pogled na nju treba biti čist. A s kim ga bolje očistiti nego s bl. kardinalom Alojzijem Stepincem, ruku pod ruku dolazeći k našem zajedničkom Bogu?

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 7. kolovoza 2019.

Osobno