Print Friendly, PDF & Email

fra Ivan Ševo (uredio), Zbornik radova, Široki Brijeg – Mostar, 2019.

Pohađali su je mnogi. Franjevačku klasičnu gimnaziju na Širokom Brigu. I profesori su bili na visini. Odreda doktori u svojoj struci. A onda dođoše oni. Jugokomunisti. Nadnevak 7. veljače 1945. Profesore pobiše i rastjeraše, gimnaziju zapališe. Zajedno sa 70-ak tisuća knjiga, kao i 15-ak kabineta. Đaci se raspršiše kud koji, ako su uspjeli sačuvati živu glavu. I nametnuti muk prekri slavnu povijest.

Međutim, puk je znao i pamtio, kao i Hercegovačka franjevačka provincija. Zbog toga 2. listopada 2018. na Širokom Brijegu bi održan međunarodno znanstveno-stručni skup u povodu 100. obljetnice Franjevačke klasične gimnazije s pravom javnosti na Širokom Brigu. Različiti režimi propadoše, a ona ostade. Najprije Austro-Ugarska koja joj ipak udijeli pravo javnosti 1918., pa onda Prva Jugoslavija koja ju je revno progonila, nakon toga Druga Jugoslavija koja ju je »ubila«. Skupiše se znanstvenici da još jednom jasno ukažu na minule dane.

A imalo se zaista na što ukazati. Već na početku Zbornika čitamo o vrsnim bibličarima koji su potekli iz ove gimnazije. Nakon toga čitamo kako je zapravo nastao ovaj hram znanja na velebnom Širokom Brigu. Tu su i napisi o pjesnicima fra Janku Bubalu i fra Lucijanu Kordiću, podrazumijeva se negdašnjim učenicima ove gimnazije. Svakako se ne smije izostaviti i vrsni književni kritičar fra Radoslav Glavaš. Zanimljiv je svakako i napis o izbačenim učenicima iz gimnazije tijekom Drugoga svjetskoga rata zbog opijenošću politikom ovog ili onog ishodišta. Doprinosila je gimnazija i poljodjelstvu, selu i seljaštvu. A njome se okoristilo i slikarstvo, kao i filozofija.

Očito ovaj zbornik treba uzeti u ruke i čitati. Donijet će nam duh neustrašivih prošlih vremena. Istina je, nismo im se još posvema odužili. Gimnaziju je potrebno ponovno vratiti u ruke negdašnjih njezinih vlasnika, hercegovačkih franjevaca. Društvene vlasti su tomu sklone. Pa će se onda opet u njoj školovati ne samo hercegovačka djeca, nego i ona iz Dalmacije, Slavonije... Dobar odgoj uvijek će, naime, imati svoje pristalice.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 24. srpnja 2019.

Osobno