Print Friendly, PDF & Email

Hans Urs von Balthasar, Molitva razmatranja i kršćanska meditacija, Ruah, Zagreb, 2017.

Živimo u vremenu koje naglašava razum i njegovu spoznaju, dok kao ljudi osjećamo da u nama postoji i srce. Što učiniti u takvim okolnostima?

Hans Urs von Balthasar, veliki katolički teolog, neki kažu najveći u 20. st., daje se na put traženja. Čini to u krilu Crkve jer drži da teologija može biti definirana samo u uvjetima crkvenosti. Mora biti združena s duhovnošću. Jedino joj ona daje dubinu i učinkovitost. Na taj način postiže se sklad vjere i znanja. Lijepo to zaključuje papa Benedikt XVI. sljedećim riječima. »Zahtjev za znanstvenu metodu nije žrtvovan kada se teološko istraživanje provodi u pobožnom duhu osluškivanja Božje Riječi, kada je suživljeno sa životom Crkve i naslonjeno na snagu njenog učiteljstva. Duhovnost ne umanjuje akademski rad, već opskrbljuje teološki studij ispravnom metodom tako da se može doći do povezanog tumačenja.« (str. 7.)

Ovo su polazišta na kojima je nastalo Balthasarovo djelo. Istina, nije ovo sustavno tumačenje određenih tema, to su zapravo točke koje potiču, pružaju moguće pristupe i gledišta za osobno razmatranje. Treba se, dakle, osmjeliti te kroz osobni napor shvatiti o čemu to zapravo govori Hans Urs von Balthasar. Pritom se ne žrtvuje sloboda, ona dapače postaje veća uranjajući u zajednicu koja se zove Crkva.

U samom djelu najprije je govor o razmatranju. Čovjek uranja u nazočnost Božju. Njegova molitva nije monolog pred Bogom, nego plodonosan razgovor. U njemu Božja riječ ima vodstvo i u njemu najprije ne moramo ništa drugo činiti nego slušati. Nakon što smo čuli Božju riječ, onda iz nje izvlačimo odgovore na svoja pitanja. Mi se pritom zapravo odmaramo u Bogu, padamo u njegovo krilo, što nam daje novu snagu za daljnji život. Da bismo sve ovo doživjeli, moramo ući u tišinu i pripremiti se za slušanje, odnosno stvoriti prostor za ono što treba primiti. To je bit kršćanske meditacije. Bog dolazi k nama i oblikuje nas na svoj način.

Što zapravo reći na kraju? Usudimo se zastati malo u životu i početi čitati ovakve knjige. One će nas odvesti na put ozdravljenja i prave pripreme za našu drugu domovinu. Sve će ovo vidljivo nestati, ostat će samo ono što smo doživjeli svojim srcem. Pa budimo mudri!

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 25. srpnja 2018.

Osobno