Print Friendly, PDF & Email

Ivan Fuček, Ispovjednik i pokornik, Biskupija Porečka i Pulska – Josip Turčinović, Poreč – Pazin, 2014.

Kažu da živimo u suvremeno vrijeme i da Crkva tomu još nije dorasla. Ona i dalje ide starim stazama, umjesto da se otvori napretku čovječanstva. No, je li to baš tako?

Ivan Fuček ovom svojom knjigom itekako dokazuje da je suvremenost nešto drugo nego što nam to kaže društvo oko nas. Ne budemo li pazili na svoje misli, svoje ponašanje i djelovanje razbit ćemo se kao osobe, dovest ćemo u pitanje sav napredak čovječanstva. Dovoljno se samo osvrnuti oko sebe. Tamo gdje je našim strastima pušteno na volju vlada nered i srozavanje ljudskog dostojanstva. Pa neka netko rekne da je to suvremeno.

Fučekova knjiga podijeljena je u dva dijela. Ovako glase: Neka konkretna pitanja i odgovori iz suvremenog života; Nešto o mladenačkom životu i bračno-obiteljskom životu. Sve je nastalo kao njegovo odgovaranje na vjersko-ćudoredna pitanja čitatelja u Glasniku Srca Isusova i Marijina kroz 40 godina u rubrici »Naša nas savjest pita«.

Iznesena problematika zadire u srž našeg svakodnevnog življenja. Pritom nema ispraznog teoretiziranja, nego pisac jednostavno odgovara na ono što dotičnoga muči. Sve je utemeljeno na Božjoj riječi, predaji Otaca, učenju Katoličke Crkve. Nema onoga »ja tako mislim«. Zbog toga nam sve može izgledati poput katekizma. Suvremena znanstvena istraživanja miješaju se sa suvremenim dometima zdrave katoličke teologije. I kako da to ne bude suvremeno?

Za ovom knjigom posegnut će čitatelji iz različitih staleža. Svakome je potreban ispravan i jasan stav. Tek tada ne ćemo glavinjati, nego ćemo se ostvariti i kao ljudi i kao kršćani.

Miljenko Stojić

Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, 1. lipnja 2016.; hrsvijet.net, 1. lipnja 2016.; glasbrotnja.net, 3. lipnja 2016.; 

Osobno