Print Friendly, PDF & Email

Ziral, Mostar – Zagreb, 1997.

Na hrvatskom prostoru, u uzburkanom i povijesno sudbonosnom vremenu cijele narodne zajednice, fra Miljenko Stojić, nakon desetak godina, ipak se vratio svjetlu riječi, riječi koja proizlazi iz vjere, nade i ljubavi. Prvu zbirku pjesama naslovljuje, opirući se ravnodušnosti i relativizaciji, znakovitom sintagmom »Unatoč svemu«, objavljenu u knjižnici »Naših ognjišta« g. 1994.

S polazišta kršćanske i franjevačke duhovnosti, prožeta intimnim, ispovjednim i tražilačkim srsima, ova zbirka neposredan je odjek na ljudska, jobovska, teška pitanja i dramu i katarzu narodne zajednice; iskrena, otvorena i hrabra. Pjesnik otvara vrata i prozore riječima, stihovima i pjesmama, s vjerom da »živjeti ima smisla / samo u sigurnoj nesigurnosti otvorenosti, / sve ostalo je samo strah i varka«. Ne će se iz pjesnikovih razmišljanja sumnja posve izgubiti, ali ublažit će je njegova molitvena raspoloživost. U posebnom ciklusu zbirke pojavljuje se izuzetno vrijedno ispjevana patnja i drama njegova naroda, s antologijskom pjesmom, sačinjenom gotovo šopovskom jednostavnošću »Molitva iz rova«. U cijeloj je zbirci prisutno novo usadašnjenje umbrijskoga Sirotana i njegove sestre Klare, duh Asiza, nepretenciozne ljudske mudrosti i raspoloživosti da se na pitanja koja se pred nas postavljaju nastoji odgovoriti s »da« ili »ne«, kako to kazuje Claudel, »jednim čistim da i zvučnim ne«.

Na zbirku pjesama Unatoč svemu solidno se naslanja zbirka eseja Ta vremena (1995.), posvećenih svima koji su se časno borili za domovinu. U tim ogledima Stojić proznom riječi svjedoči etiku odgovornosti, uvijek stavljajući na prvo mjesto zauzeto sudjelovanje u hrvatskoj ratnoj stvarnosti i otklanjanju njezinih teških posljedica.

Iste godine pojavljuje se druga zbirka Pjesma blizini. Čistoćom pjesničke riječi naslonjena je na zapise iz Tih vremena posebno na istoimeni prozni zapis, mali medaljon o jednoj riječi koje je značenje neiscrpivo, a jednostavnost gotovo prozirna.

(iz prosudbe Božidara Petrača)

Knjigu u pdf obliku možete skinuti kliknuvši na ikonu pdf-a ispod ovoga teksta.

Attachments:
Download this file (Kaplja.pdf)Kaplja.pdf[ ]2816 kB

Osobno