Print Friendly, PDF & Email

Fabrice Hadjadj, Raj na vratima, Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2015.

Kršćanstvo su odavno protjerali iz društvenog života, ovamo na Zapadu. Ali oni svjesni uvijek su ga vraćali u središte zbivanja. Jedan od takvih je Fabrice Hadjadj, čovjek zanimljiva životopisa. Rodio se kao Židov, mladost proveo kao bezbožnik, da bi u svojim tridesetim prigrlio kršćanstvo. A k tomu mu prezime miriše na ono arapsko, zna se našaliti. Danas je poznat, ne samo u Francuskoj, kao plodan mislilac i dramski pisac kršćanskog nadahnuća.

U ovoj knjizi razmatra pitanje raja. On je ne samo negdje tamo nakon naše smrti, nego ga treba nastojati barem u mrvicama doživjeti dok smo ovdje na zemlji. I to u nama stvara radost, a ne isprazan način života.

Ovako ukratko izgleda misao od koje je počeo i napisao knjigu od 500-tinjak stranica, itekako ispunjenu slovima. Pritom se poigrao glazbenim izričajem, htijući nam poručiti da je ovaj život zapravo pjesma, samo mi to pretvorimo u tugu. Zacrtamo sebi neke samo svoje rajeve i onda se poslije grčevito borimo da nam netko u njih ne dirne. A zapravo bismo se trebali učiti otvarati jedni drugima i na taj način pripravljati prijelaz u drukčije postojanje, mnogo ljepše od ovoga, ali postojanje gdje ćemo biti pitani kako smo se ovamo ponašali.

Knjigu resi duboka načitanost i njezina praktična primjena. Hadjadj onim što spominje ne želi reći gledajte kako sam pametan nego kroz sve te nijanse ljudske povijesti traži onaj Duh koji nam jedini može dati život i voditi nas naprijed. Suvremenim jezikom, zapravo, progovara o dubinskim izričajima naše vjere i uči nas da se nemamo čega stidjeti. Naša nam vjera, naš nam Bog daje pravi život i trebamo biti sretni što smo nekada to otkrili. Kad su Hadjadja pitali zbog čega se krstio odgovorio je da mu nije jasno kako to nije prije učinio. Zaista mudar čovjek i mudra knjiga pred nama.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 24. svibnja 2017.; hrsvijet.net, 24. svibnja 2017.

Osobno