Print Friendly, PDF & Email

Stipe Nimac (uredio), Praktična teologija danas, Ravnokotarski cvit, Lepuri, 2016.

Današnja prevladavajuća uljudba nastoji stvoriti svijet bez Boga. Svjedoci smo do čega sve to dovodi.

Autori zastupljeni u ovom zborniku nude, pak, potpuno drukčiju perspektivu. Nije teologija razbibriga za dokone, niti nauk koji si umišlja da je znanstven, nego odgovor na sva životna pitanja. Razmatraju način njezina nastupa danas i što bi se moglo popraviti u budućnosti. Trenutni oblik praktične teologije svoje ishodište ima u Drugom vatikanskom saboru. Zadaća mu je zahtijevati stalnu obnovu Crkve i naravno u tomu sudjelovati prema svojim mogućnostima.

Autori su i inozemni i domaći, sveukupno njih 6. August Laumer obrađuje praktičnu teologiju kao teološku disciplinu u povijesti i sadašnjosti. Rainer Bucher razmatra pastoralnu teologiju danas. Aktualno stanje i perspektive pastoralne teologije kao teološke discipline naziv je članka Norberta Mettea. Christian Bauer pita se o kršćanskoj suvremenosti i sagledava pastoralnu teologiju u avanturama moderne. Ivan Šarčević napravio je dobrodošao prikaz hrvatskih udžbenika pastoralne teologije 19. i 20. st. Stipe Nimac, urednik zbornika, govori o tradiciji i otvorenosti, odnosno o situaciji i imperativima pred praktičnom teologijom u Hrvatskoj.

Dotični su, dakle, izložili nauk pastoralne teologije i onda ju pokušavali sagledavati u našoj suvremenosti. Na taj način djelo pred nama postaje svojevrstan udžbenik o načinu življenja stvarnosti, kako prije tako i danas. Ovo je trenutno posebno važno za nas Hrvate. Prošli smo i prolazimo kroz veliki povijesni preokret. Moramo se snaći u svemu tomu ako želimo ostati na povijesnoj pozornici. Crkva će nam u svemu naravno pomoći kao i uvijek kroz povijest provodeći svoju iskonsku zadaću naviještanja Radosne vijesti svim narodima u svim vremenima na njima »razumljivom jeziku«, kako glase zaključne riječi ovoga djela.

Miljenko Stojić

Miljenko Stojić, Jasnoća pogledâ, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 16. svibnja 2018.

Osobno