Print Friendly, PDF & Email
Kongregacija za nauk vjere, Doktrinalna nota o nekim pitanjima vezanim uz sudjelovanje katolika u političkom životu, Obiteljski centar, Zagreb, 2007.

Politika nam je naročito bitna u kriznim vremenima. Tada nam se jednostavno učini da bismo mi ili netko naše pameti sve to puno bolje napravili? A bismo li? Kongregacija za nauk vjere pokušava nas naučiti kako djelovati politički ma na kojem mjestu u životu da se nalazili. Je li to crkveno miješanje u društveni život? Ma, daj, budimo ozbiljni. Jedan od dometa kršćanstva je da je odgovorno, a njegovih protivnika da to osporavaju.

Gradivo knjige podijeljeno je u 5 cjelina. U prvoj se govori o trajnom crkvenom nauku. Srž tog govora je da kršćani trebaju djelovati na svim područjima javnog i društvenog života te da u javnom i političkom životu vjernici i laici djeluju kao građani i na vlastitu odgovornost. Druga cjelina donosi stavove o nekim ključnim točkama u trenutnim kulturalnim i političkim raspravama. Tako se govori da je etički pluralizam neprihvatljiv, ali je prihvatljiv pluralizam koji bira između više pravednih i poštenih rješenja. Treća cjelina ujedno je i ključna: Načela katoličkog nauka o autonomiji svjetovnog poretka i pluralizmu. Jasno i suvremeno, iako kratko, dotaknuta su razna prijeporna pitanja. Naravno, tu su još i neki posebni vidici, pa je potrebno i o njima razmišljati. Na kraju slijedi zaključak ovog izlaganja.

Kršćanima i ljudima dobre volje odavno je trebao jedan ovakav vodič kroz šumu današnjih različitih mišljenja i stavova. Njegovi su dometi visoki. Nikoga ne napada, ali čuva čovjeka i kršćanina da ne zastrani na životnom putu. Dostojanstveno se odnosi prema onima koji još nisu rođeni i onima koji u znoju lica svoga zarađuju svoj svakidašnji kruh. Bilo bi dobro da je samo ovakve grđe još više i da se kršćani bez ustezanja dadnu na preoblikovanje ovoga svijeta po pravoj čovjekovoj slici, a to znači na sliku i priliku Božju.

Miljenko Stojić

Jasnoća pogleda, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 17. kolovoza 2009., 13.15 – 13.45

Osobno