Print Friendly, PDF & Email

Marko Semren, Život i smrt iz vjere. Svjedočenje franjevaca Bosne Srebrene, Svjetlo riječi, Sarajevo – Zagreb, 2009.

Franjevci su u Bosnu i Hercegovinu došli vrlo rano. Još krajem 13. st., odnosno na samom početku Franjevačkog reda. Uspješno su suzbijali krivovjerje, a onda je turska najezda preokrenula povijest. Trebalo je ostati pod čizmom zavojevača. Mnogi su samostani u Bosni razrušeni, a u Hercegovini svi. Glava se lagano gubila, iako fratri toga nisu bili pošteđeni ni nakon oslobađanja od Turaka, posebno u komunističko vrijeme.

Fra Marko Semren odvažno prilazi ovim burnim povijesnim događajima i kuša iz zaborava otrgnuti spomen na mnoge mučenike katoličke vjere. Čini to tako da ih je poredao kalendarski. Ima to svojih prednosti, ali i nedostataka. Teško je, naime, pratiti što se događalo u jednom, a što u drugom vremenu. Nedostajalo mu je povijesnih vrela, posebno iz predturskog i turskog vremena. Nadoknađuje to ozbiljnošću pristupa temi i bilježenju svih značajnijih podataka.

Kad govori o onima koji su dali život za katoličku vjeru kao članovi provincije Bosne Srebrene, pisac ih svrstava u tri skupine. Na prvom su mjestu oni koji su umrli mučeničkom smrću. Na drugom su mjestu tzv. ispovjedaoci. Oni su umrli zbog posljedica progona, zbog zaraze nekom bolešću dok su dvorili bolesnike i sl. Na trećem su mjestu, pak, tzv. stradalnici. Za njih nema dovoljno podataka da ih se svrsta u prvu ili drugu skupinu, ali se zna da su stradali zbog svoje katoličke vjere.

Vrijednosti djela svakako doprinosi i opširna bibliografija, kao i kazalo osobnih imena. Naravno da ovo nije kraj rada na ovoj temi. Ja bih rekao da je ovo ozbiljna skica koja polako treba prelaziti u više-manje gotov rad. Vjerujem, naime, da će se odnekud pojaviti još koji podatak.

Miljenko Stojić

Jasnoća pogleda, Radiopostaja »Mir« Međugorje, Međugorje, 30. kolovoza 2009., 13.15 – 13.45

Osobno