Print Friendly, PDF & Email
Mostar, 13. rujna 2010. (FENA / bljesak.info) – Posmrtni ostatci žrtava iz tri masovne grobnice u Knešpolju kod Širokog Brijega, ukupno njih 28, prebačeni su na Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru. Predsjednik Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg Pero Kožul i član Povjerenstva fra Miljenko Stojić posmrtne ostatke žrtava koje su partizani u veljači 1945. zatvorili i nakon nekoliko dana poubijali i zakopali u Knešpolju-Dubrava, predali su na Medicinski fakultet gdje ih je primila dekanica prof. dr. sc. Ljerka Ostojić.

Medicinski fakultet u Mostaru će, u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Splitu i uz pomoć specijalistice za sudsku medicinu splitskog KBC-a Firule Marije Definis-Gojanović, izvršiti DNK analizu žrtava.

S ravnateljem SKB-a Mostar Antom Kvesićem dogovoreno je i uzimanje uzorka krvi, od najbliže rodbine žrtava, a koja je potrebna za identifikaciju žrtava.

Iskapanje i premještanje masovnih grobnica u Knešpolju početkom lipnja provelo je Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća općine Široki Brijeg, uz pomoć Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće« i JU Coming.

Iskapanje su predvodili Marija Definis-Gojanović, specijalistica za sudsku medicinu splitskog KBC-a Firule i mr. arheolog Tihomir Glavaš.

U prvoj masovnoj grobnici pronađeni su ostatci 8 žrtava partizanskog zločina, u drugoj 12, a u trećoj masovnoj grobnici pronađeni su ostatci 8 žrtava, kao i brojne čahure, novčići, cipele i drugi predmeti na temelju kojih će se vršiti identifikacija žrtava.

Osobno