OBJELODANJENO DJELO »MUČENICI, EVO GOSPE«

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 14. prosinca 2020. (Kristina Raguž) – Katolički duhovni centar u Sukruću u Crnoj Gori objelodanio je nedavno ep »Mučenici, evo gospe«. Djelo je to fra Frane Dušaja, zauzetog franjevca i svećenika. Uvod je napisao fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«.

Ep govori o pobijenim hercegovačkim fratrima. Njime je Dušaj završio zamišljenu trilogiju. Prva knjiga govori o fra Zefu Leonardu Tagaju iz Traboina u Crnoj Gori. Druga knjiga govori o fra Antonu Harapiju iz Skadra u Albaniji, kojega su osudili te tajno pogubili i pokopali. Sva tri djela, dakle, opisuju komunističke zločine i njihovu mržnju prema vjeri.

Opširnije...

PROSLAVA 20. OBLJETNICE SMRTI FRA SLAVKA BARBARIĆA OBILJEŽENA MOLITVOM

Print Friendly, PDF & Email

Međugorje, 25. studenoga 2020. (medjugorje-info.com) – Jučer, u utorak 24. studenoga, župljani župe Međugorja i župljani susjednih župa te hodočasnici s raznih strana svijeta na najljepši mogući način – molitvom – obilježili su 20. obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića, franjevca koji je zapravo oblikovao Gospinu školu ljubavi i života. Donosimo pregled događanja.


»Fra Slavkovim stopama«

Molitva je počela već u 5.00 na Podbrdu. Zatim je po prvi put organizirano molitveno hodočašće »Fra Slavkovim stopama«. Radi se o hodnji dugoj 11 km od njegove rodne kuće u Dragićini pa do njegova groba na groblju Kovačica iza župne crkve. Podstrek za ovo hodočašće potekao je od molitvene skupine »Gospa, Majka moja«, ali su mu se zdušno pridružili i članovi fra Slavkove rodbine, te župljani Dragićine i Čerina. Sve sudionike na početku hodnje u 9.30 blagoslovio je župnik Čerina fra Hrvoje Miletić. U molitvi i pjesmi mnogobrojni vjernici, među kojima i mnoštvo djece, u Međugorje su stigli petnaestak minuta prije 12.00. Kod Gospinoga kipa izmolili su »Anđeo Gospodnji«, zatim su ušli u crkvu Sv. Jakova kako bi se poklonili oltaru, te su se nakon toga zaputili do fra Slavkova groba gdje su izmolili Vjerovanje i sedam Očenaša.

Opširnije...

SAČINJEN POPIS S PODATCIMA O 1.562 ŽRTVE IZ DRUGOG SVJ. RATA I PORAĆA S PODRUČJA OPĆINE ČITLUK

Print Friendly, PDF & Email

Čitluk, 26. studenoga 2020. (brotnjo.info) – Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk donijelo je odluku o objavljivanju popisa s podatcima o 1.562 žrtve iz Drugog svj. rata i poraća. Učinjeno je to na sjednici koju je danas, 26. studenoga, sazvao Slaven Markota, pročelnik Povjerenstva. Također joj je kao član Povjerenstva nazočio i fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Inače od samog utemeljenja jedna od glavnih zadaća Povjerenstva bila je prikupiti podatke o nastradalima s područja općine Čitluk i mjestima stradanja kako bi se žrtvama mogla odati zaslužena počast.

Opširnije...

KNJIŽEVNA VEČER POSVEĆENA VUKOVARU

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 18. studenoga 2020. (klepsidra757.ba) – U širokobriješkom kinu »Borak« večeras je, 18. studenoga, književnica Sanijela Matković upriličila večer sjećanja na Vukovar. Program je započeo molitvom za poginule, nakon čega je uslijedilo čitanje kronologije ratnih zbivanja u Vukovaru koju je Sanijela objavila u svom romanu »Žuta Mona Lisa«. Ulomke su čitali: fra Miljenko Stojić, Grgo Mikulić, Gojko Jelić, Živko Ključe, Erina Lasić, Zdravka Slišković, Klaudija Skoko, Slavica Kraljević i Željka Šaravanja. Večer je završila navođenjem imena 266 osoba ubijenih na Ovčari 1991.

Opširnije...

Osobno