Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 26. listopada 2020. (citluk.ba) – Župljani župe Čerin jučer su, 25. listopada, na dostojanstven način odali počast žrtvama iz svoje župe te ih se sa zahvalnošću prisjetili prilikom programa kod spomen obilježja i tijekom sv. mise u župnoj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika. Zbog toga razloga otkazane su bile sve sv. mise u područnim crkvama.

Kod spomen obilježja poginulima u Prvom svjetskom, Drugom svjetskom, poraću i Domovinskom ratu počast su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali predstavnici Općine Čitluk, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici mjesne zajednice Čerin, kao i Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk. Skrušenu molitvu nakon polaganja vijenaca predvodio je fra Hrvoje Miletić, župnik župe Čerin, dok je sv. misno slavlje predvodio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva hercegovačkih franjevaca.

U svojoj propovijedi fra Miljenko je kazao kako je hrvatska povijest prepuna primjera mučeništva i mučenika, trpljenja velikih nevolja te kao primjer naveo sv. Ivana Kapistrana, jednog od najglasovitijih propovjednika svoga vremena, i bl. kraljicu Katarinu Kosaču Kotromanić, posljednju hercegbosansku kraljicu. Također, u uvodnom dijelu propovijedi osvrnuo se na poziv sv. pape Ivana Pavla II. koji je pozvao na popisivanje svih mučenika i mučeništava. »Ova naša župa Čerin, koja i nije tako velika, dobro zna što su to nevolje koje te pogode kada unatoč povijesnim prilikama ostaneš onaj koji jesi. Oduprla se u vremenu Turaka, oduprla se u Prvom svjetskom ratu, oduprla se u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. Pritom je samo u ovim dvama zadnjim ratovima stradalo oko 500 njezinih članova. Nismo se bojali njihove žrtve početi popisivati još u ono nesretno jugokomunističko vrijeme, oni su bili i ostali naši. Naši su bili i oni koje su posebno progonili svo to nesretno vrijeme. Cijenili smo ih jer smo držali da izriču ono što i sami nosimo u dnu svoga srca. Pohvalno je da smo se ovako ponijeli prema članovima svoje župne zajednice«, kazao je fra Miljenko Stojić. U nastavku svoje propovijedi fra Miljenko se osvrnuo na neke od postupaka za proglašenje mučenicima uz tvrdnju da su neki već završeni, kao što je to u slučaju Drinskih mučenica, ili se na njima predano radi, kao što je to slučaj s pobijenim hercegovačkim franjevcima. Govoreći o postupcima za proglašenje crkvenih osoba mučenicima, kazao je kako postoji mogućnost za proglašenje mučenicima i članova puka Božjega iz župnih zajednica, jer neki kandidati to zacijelo zaslužuju. »Dok o svemu ovome razmišljamo, dok tražimo svoj put, ne bismo se smjeli razočarati. Istina je da imamo mnogo poteškoća u našim životima, na našem putu. Mnogi su naši dali život za ideale, a danas to nekima kao da nije bitno. Oni bi htjeli nešto drugo. Oni bi htjeli život bez odgovornosti, kruha bez znoja i zbog toga će završiti kao gubitnici, zajedno s njima i mi budemo li se dali zavesti i razočarano poći tražiti neko drugo podneblje i neku drugu sreću od ove koju imamo. Još je važno i pitanje života. Ne bude li djece u našem narodu svi ovi naši mrtvi past će u zaborav, kao što su pali mnogi narodi… Neka nam ovaj današnji dan, ovaj spomen na pale za našu slobodu rasvijetli buduće korake. Osnažimo se vjerom u svoga Boga i njome pobjeđujmo sve svoje životne poteškoće«, poručio je na kraju propovijedi fra Miljenko Stojić.

Osobno