ŠTO JE OBILJEŽILO 2021. GODINU?

Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 31. prosinca 2021. (hkv.hr) – Godina iza nas bila je, kao i 2021., puna turbulencija i neizvjesnosti, velikim dijelom vezanih uz korona-krizu. Mnogi analitičari smatraju kako živimo u prijelomnim vremenima čije će sve prisutnije (geo)političke i društvene polarizacije u bitnome odrediti buduće odnose.

Događanja u 2021., ali i moguće razvoje budućih događaja za Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća komentiraju: fra Miljenko Stojić, Damir Pešorda, Tomislav Šovagović i Marito Mihovil Letica.

...

fra Miljenko Stojić: Duhovna obnova

Zaista je uzbudljiva bila prošla godina. Razmahao se taj neki virus pošasti za koji se ne zna odakle dolazi i kako je zaista sastavljen, ali se zna koje je cjepivo za njega dobro, jedanput, dvaput, triput... I njegove se inačice razmahale, poput inflacije u nesretnoj Jugoslaviji, skaču li skaču. A u hrvatskoj domovini, s obje strane granice, razmahao se jugokomunizam kao u neka prošla olovna vremena. S vana sve lijepo i dobro, a iznutra grabež i bezdušnost. Jedni zbog toga ustraju u borbi, a drugi daju petama vjetra. Zapjevao bi Thompson (smijem ga valjda spomenuti) E, moj narode...

Attachments:
Download this file (sto-je-obiljezilo-2021.pdf)sto-je-obiljezilo-2021.pdf[ ]86 kB

Opširnije...

MOSTARCIMA PREDSTAVLJENO STVARALAŠTVO AUTORA KOJI »NE DA IKAVICI ZABORAVA«

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 24. studenoga 2021. (bljesak.info) – Književno stvaralaštvo hrvatskoga pjesnika, člana Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne Zdravka Nikića predstavljeno je danas u Maloj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Nikićev opus od ukupno sedam do sada tiskanih djela predstavili su književnici fra Miljenko Stojić i Ivan Sivrić (voditelj programa) te sam autor.

Fra Miljenko je predstavio dva najnovija Nikićeva djela: roman »Sime života vičnoga. Zapisi Stipana Trnovca« i zbirku pjesama »Zavičajna rapsodija«. Naglasio je kako je temeljna nit cjelokupnosti književnikova djela upravo riječ »rapsodija«. Nastajala je tako što je kao mali pomagao majci Anđi u tkanju. »Ona nije bila pismena s obzirom na slova, ali je bila pismena s obzirom na pripadnost. Pjevušila je umilnim glasom malom Zdravku junačke pjesme te mu pričala razne predaje i legende. Korist je bila dvostruka. Njegova duša dobivala je pravilan odgoj, a nije ni zaspao tijekom pomaganja. Tako je nastao Zdravko kakvog ga poznajemo«, kazao je predstavljač dvaju Nikićevih djela fra Miljenko Stojić.

Opširnije...

ODRŽANA SKUPŠTINA »UDRUGE MIR INTERNATIONAL«

Print Friendly, PDF & Email

Mostar, 2. prosinca 2021. (grobljemira.info) – Skupština »Udruge Mir International« održana je danas, 2. prosinca, u 13.00 u prostorijama ureda za pravnu pomoć u Mostaru. Skupštini su nazočili: Ilija Vrljić, fra Miljenko Stojić, Pero Kožul, Slaven Markota, Velimir Mabić, Vice Nižić i Dinko Grbešić.

Opširnije...

SJEĆANJE NA VUKOVAR, ŠKABRNJU I HZ HERCEG BOSNU

Print Friendly, PDF & Email

Široki Brijeg, 18. studenoga 2021. (Lucijana Kožul) – U povodu obilježavanja dana pada i okupacije grada Vukovara u Domovinskom ratu, Spomen središte Groblje mira je u srijedu 17. studenoga u popodnevnim satima upriličilo polaganje vijenca i paljenje svijeća za brojne žrtve vukovarske tragedije. Nakon toga je kratku molitvu predvodio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«. Ovim se skromnim činom sjećanja Groblje mira priključilo hrvatskom narodu u domovini i svijetu u odavanju dužne počasti žrtvi Vukovara.

Opširnije...

Osobno