Print Friendly, PDF & Email

Veljaci, 21. srpnja 2012. (Ružica Puljić / Dnevni list) – Jučer, 20. srpnja, u Veljacima je proslavljen blagdan sv. Ilije Proroka, u narodu poznat kao Ilindan. Svečano je bilo u mnogim župama, posebice Stocu, gdje je ovaj svetac zaštitnik župe, grada i općine. Slavilo se i u drugim župama, a posebno svečano je bilo u župi Veljaci gdje je ovogodišnja proslava bila obogaćena i jednim velikim jubilejom. Naime, župnik župe Veljaci fra Vlatko Soldo, zajedno sa svojim kolegama fra Miljenkom Stojićem Mićom i fra Miljenkom Stojićem Mikom, proslavio je 25 godina misništva. Svečano misno slavlje na Čairu u Veljacima predvodio je fra Iko Skoko.

Prije sv. mise upriličena je svečana procesija s pjevanjem litanija, predvođena ministrantima i novoosnovanim kulturno-umjetničkim društvom iz Veljaka, svećenicima i narodom, dok je klobučki crkveni zbor, na čelu sa župnikom fra Stipanom Šarićem, pjevao na svečanoj svetoj misi. 


Važna uloga sv. Ilije

»Sv. Ilija kao starozavjetni prorok imao je vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu. Živio je i djelovao u Sjevernom Kraljevstvu ili Kraljevstvu Izrael u IX. stoljeću prije Krista, u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje. Prema Svetom pismu bio je podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima. Štovanje svetog Ilije je dosta rašireno kod karmelićana te u slavenskim zemljama gdje ga se još naziva i sveti Ilija Gromovnik«, kratko je pojasnio život sv. Ilije fra Iko Skoko osvrnuvši se na život naših očeva, majki, djedova i baka te ga usporedivši s današnjim životima koji su uvelike, prema njegovim riječima, narušeni i uništavaju čovjekov duh zbog čovjekovih ekstremnih potreba za materijalnim stvarima. Nakon dubokih duhovnih riječi fra Ike Skoke prigodnim riječima fra Vlatko Soldo se zahvalio Bogu, obiteljima i franjevačkoj zajednici te svim prijateljima i vjernicima koji su ih podržali u 25 godina misništva.
 

Veliki broj vjernika

Naime, fra Vlatko Soldo, zajedno sa svojim kolegama fra Miljenkom Stojićem Mićom i fra Miljenkom Stojićem Mikom, zaredio se prije 25 godina u Mostaru, točnije 29. lipnja 1987. Posebni gosti koji su stigli na obilježavanje ove 25. obljetnice bili su fra Vlatkove kolege don Marijan Ukaj te fra Frančes Leknikaj iz Albanije i časne sestre koje su dugi niz godina provele zajedno s fra Vlatkom u službi u Albaniji. Uz iskrene čestitke na albanskom je pozdravio sve nazočne fra Leknikaj koji je i prvi fratar koji je obukao habit na prostorima Albanije nakon režima Envera Hodže.

Poslije sv. mise HKUD Veljaci pripremio je zanimljiv zabavni program uz pjesmu, ples i sviranja starih glazbala.

Osobno