Print Friendly, PDF & Email

Zagreb, 17. travnja 2012. (Davor Dijanović / hkv.hr) – Posljednjih je mjeseci u medijima donekle otupila oštrica kritika protiv HDZ-a, te se stječe dojam kao da oporbe u državi niti nema. Čini nam se, međutim, da je medijskim napadima posljednjih mjeseci posebno izložena Katolička Crkva – kao jedino preostalo čvrste uporište naroda, što je kulminiralo i posljednjih dana u izjavama nekih političara i javnih djelatnika. Tu poglavito mislimo na problematiku umjetne oplodnje, vjeronauka u školama, ugovora s Vatikanom itd., koji su iskorišteni kako bi se udarilo na Crkvu i njezinu ulogu u društvu. O medijskim napadima na Crkvu za portal pišu don Anđelko Kaćunko, Đuro Vidmarović, dr. Damir Pešorda, Damir Borovčak, dr. Darko Richter i fra Miljenko Stojić.

...

Fra Miljenko Stojić, svećenik, književnik: Crkva kao zadnje uporište
Ovo što se trenutno događa u državi Hrvatskoj samo je vidljivi dio udara na nju. Onaj nevidljivi traje nesmiljenom žestinom od same naznake pada komunizma. Tvorcima jugoslavenstva ne sviđa se hrvatska samostalnost pa svim silama na nju udaraju. Na djelu su raznorazne smicalice. Jedno vrijeme kričali su o kriminalnoj pretvorbi (nije da je nije bilo, ali ne onako kako oni govore, njihovi su prsti tu glavni), zatim o detuđmanizaciji, pa smo sada došli do raspada gospodarstva i rastakanja HDZ-a, pokreta koji je stvorio Hrvatsku. No, nisu samo oni krivi. Počesto smo pristajali uz njihovu igru. Prihvatili smo da Sanader pokrade glasove, da uz malo rogoborenja uhite naše generale, nasjeli na priču o njihovu poštenju pa ih ponovno birali... I sad smo tu gdje jesmo.

Ostala je još Crkva kao zadnje uporište onoga što bismo trebali biti. Nasrću na nju iz svih oružja. Pitanje je samo koliko im plješćemo ili koliko im govorimo da drže prste k sebi. Nije me strah da će se njoj nešto dogoditi. Bilo je i silnijih napada pa je preživjela. Ali, kakva će slika ostati o nama? Vrijeme je da počnemo razmišljati svojom glavom i prema tome djelovati. Ljudi smo i kršćani, čega se bojimo? Koji je razlog da dopuštamo da nas svedu na bića koja samo razmišljaju o korici kruha za preživjeti? To je položaj roba. Nije valjda da smo se na to privikli? Zar smo zaboravili devedesete godine prošlog stoljeća? Navalili na nas sa svih strana, a mi ništa nemamo osim želje za slobodom. I pobijedili smo. Pa su jači igrači ušli u igru. Drugo je poluvrijeme, čini mi se negdje oko sredine. Tko će na kraju pobjedonosno uzdići ruke? Zaista, puno pitanja kad počnemo razmišljati. Ali ta nas pitanja vode u slobodu. Crkva to zna, postavlja ih i zbog toga je napadaju. Ponavljam, na koju ćemo se stranu svrstati?

Cjelokupan članak možete pročitati na stranicama portala HKV-a ili u pdf-u (ispod teksta).

Attachments:
Download this file (hkv-12-iv-17.pdf)hkv-12-iv-17.pdf[ ]676 kB

Osobno