Print Friendly, PDF & Email

Podstrana, 3. kolovoza 2015. (Jelena Perko / terracon-news.com) – Tradicije radi, ali i zbog ljubavi prema zemlji na kojoj su stasali i dan-danas žive, trinaest hrvatskih pjesnika će se tim potaknuti okupiti i ove godine na 19. pjesničkim večerima »Dobro jutro more« u općini Podstrana. Tradicionalna večer na kojoj se uz domoljubne stihove nerijetko pronađu stihovi ljubavne, duhovne, pejsažne i misaono-refleksivne tematike potpala je ove godine pod organizaciju ogranka Matice Hrvatske u Podstrani. Podstranska Matica Hrvatska taj izazov je ponovno prihvatila objeručke, te istaknula da tom večeri želi promovirati hrvatsko pjesništvo i približiti budućim naraštajima pisanu riječ u stihovima, rimama i različitim pjesničkim formama. Sukladno iznesenom cilju organizatora možemo kazati da je manifestacija »Dobro jutro more« pjesnička manifestacija promotivno-edukativnog i zabavnog karaktera, te je namijenjena onima koji ljube pjesničku riječ, onima koji imaju sklonost prema pjesništvu i omima koji jedino kroz ovakva događanja mogu (p)ostati privrženi pjesništvu.

O samoj manifestaciji više nam je kazao Zoran Jurišić, tajnik ogranka Matice Hrvatske u Podstrani. »Ove godine organizaciju je preuzeo ogranak Matice Hrvatske u Podstrani i cilj nam je dovesti pjesnike koji su svojim pjesništvom dali značajan doprinos hrvatskoj književnosti, pisanoj riječi. Pozvano je trinaest pjesnika. To su: Tin Kolumbić, Miroslav Slavko Mađer, Antun Lučić, Miljenko Stojić, Tomislav Žigmanov, Mirko Ćurić, Ivan Babić, Miljenko Buljac, Ante Nadomir Tadić Šutra, Danica Bartulović, Ivan Šarolić, Drago Čondrić, Nevenka Kovačević i Mate Buljubašić. Iskoristit ću ovu prigodu te naglasiti da je organizacijski odbor imenovao laureata ovogodišnje manifestacije "Dobro jutro more". To je pisac, pjesnik, esejist, prevoditelj, čovjek koji je u hrvatskoj književnosti ostavio neizbrisiv trag, gospodin Joja Ricov.«

Uz pjesnike, na manifestaciji će govoriti i Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika, Ivan Sivrić, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Damir Boras, rektor zagrebačkog sveučilišta, dopredsjednik Matice hrvatske Stipe Botica i predsjednik ogranka Matice Hrvatske u Podstrani Darijo Radović, kazao je još tajnik ogranka Matice Hrvatske u Podstrani Zoran Jurišić te pozvao sve ljubitelje pisane riječi da s njima sudjeluju u dobrojutarnjoj pjesničkoj večeri.

Susret trinaestero pjesnika koji su pozvani za sudjelovanje na 19. izdanju pjesničke manifestacije predviđen je za 4. kolovoza u 21.00 u Gornjoj Podstrani, ispred čitovnice, a pored novoobnovljene crkvice Bezgrješnog Začeća BDM.

Osobno