Print Friendly, PDF & Email

Zadar, 20. lipnja 2015. (D. Š. / hrsvijet.net) – U organizaciji braniteljskih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u Zadru je sinoć, u petak 19. lipnja, predstavljen roman »Medaljon«. Prozni prvijenac mostarske pjesnikinje Anite Martinac, zadarskoj su publici predstavili književnik i novinar Miljenko Stojić, Ivan Zlopaša te Davor Aras.

Govoreći o romanu, Miljenko Stojić se osvrnuo i na problem »različitih reinterpretacija povijesti«. »Za vrijeme jugokomunizma govorili su uglavnom o njima novinarski ili u naporu njihove paradigme reinterpretacije povijesti, za vrijeme, nazovimo, demokracije još se uglavnom čeka na konačnu ocjenu tih revolucionarnih skupina pa da se onda krene u umjetničko stvaranje. Anita Martinac ništa ne čeka, ali ništa i ne prejudicira.

Ona samo iznosi na vidjelo kako je sve doživio puk, onaj koji je to nosio na svojim plećima. Čitajući roman spoznat ćemo da mu nije nimalo bilo lako«, istaknuo je Stojić.

I drugi promotor roman je ocijenio književno iznimno vrijednim, a u povijesno-istražiteljskom smislu značajnim iskorakom. »Roman Medaljon, svojevrsni je spomenik patnjama jedne obitelji, ali i dragocjeno povijesno štivo o neistraženom dijelu naše ne tako davne prošlosti. Pojavljuje se u prigodi 70. obljetnice bleiburške tragedije koja je, nije pretenciozno to naglasiti, otpočela događajima što su se zbili u Hercegovini nakon veljače 1945. Među prvima pokušava otvoreno progovoriti o križarima, odnosno škriparima, pojašnjavajući nam dobrim dijelom povijesne okolnosti i motive zbog kojih su se ti ljudi odlučili odmetnuti u šumu«, kazao je Zlopaša.

Davor Aras, svojedobno i sam žrtva komunističkih progona, kazao je kako se predstavljanja ovog romana u početku prihvatio isključivo zbog organizatora, odnosno zadarskih braniteljskih udruga. »Međutim, sukus ovog romana otkrio sam već na njegovoj desetoj stranici. Riječ je o rečenici "olovne plahte straha pritisnule su zapadnu Hercegovinu". Kad sam pročitao tu rečenicu, u misli mi se vratilo ono razdoblje 1972. – 1990. i mnogi događaji iz njega. Nakon što sam se uspio pribrati, roman sam iščitao u jednom dahu«, kazao je Aras, dodajući kako ne vidi boljeg načina da svoje komplimente izrazi autorici i njezinom književnom djelu.

Na koncu se predstavljačima i zadarskim Udrugama, na čelu s Josipom Adžićem, zahvalila i sama autorica istaknuvši kako je riječ o knjizi koja je »namijenjena mladim naraštajima, koji o ovom razdoblju znaju jako malo ili ne znaju ništa«.

Ukupnom ugođaju znatno je pridonijelo i nekoliko domoljubnih skladbi u izvedbi vokalne skupine »Magnifico«, te voditeljica programa Vesna Matešić.

Osobno