Print Friendly, PDF & Email

Čerin, 23. listopada 2016. (Mile Pavlović / brotnjo.info) – U četvrtak 27. listopada, s početkom u 19.00 u velikoj dvorani Pastoralnog centra u Čerinu održat će se tradicionalna književna manifestacija simbolična naziva »Susreti pod hrastom«, koja je ove godine u cijelosti posvećena liku i književnom djelu pokojnog hrvatskog književnika Gojka Sušca. Organizatori te velike književne i kulturne manifestacije su Župni ured sv. Stjepana Čerin, Ogranak Matice hrvatske Čitluk i Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB).

Književnik Gojko Sušac rođen je 25. listopada 1941. u Blatnici, općina Čitluk. Niže razrede osnovne škole pohađao je u rodnoj Blatnici, nižu realnu gimnaziju u Čitluku, srednju školu (gimnaziju) u Ljubuškom, a potom je završio studij hrvatskoga jezika i književnosti te ruskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je živio i radio sve do umirovljenja kao srednjoškolski profesor. Bio je član DHK HB i član Društva hrvatskih književnika (DHK), a 1987. primljen je u PEN centar. Objavio je slijedeće knjige: »Korijen«, »Kuća i sjaj«, »Zemaljsko ruho«, »Brijeg i vjeđe«, »Nebeski visak«, »Znak, ime postojanja«, »Bijelo brdo«, »Biti na zemlji«, »Jutarnja novost«, »Svlak groma, šum svile«, »Knjiga štita« i »Ogrlica od inja«. Umro je 11. veljače 2014. u Zagrebu u 73. godini života. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju.

U prigodi 75. obljetnice Gojkova rođenja o njegovu sveobuhvatnom književnom stvaralaštvu, životnom djelu i djelovanju na »Susretima pod hrastom« u Čerinu govorit će čerinski župnik fra Tihomir Bazina, akademik Šimun Musa, prof. Ivan Sivrić, književnik fra Miljenko Stojić i prof. Andrija Stojić.

Treba reći da su čerinski »Susreti pod hrastom« prvi put priređeni 2004. u spomen na hrvatskog pjesnika fra Janka Bubala. Održano ih je nekoliko, a obnovljeni su već 2012. te nastavljeni 2013. kada su bili posvećeni fra Miljenku Stojiću u povodu njegova srebrnoga svećeničkog jubileja.

Od početka je nakana organizatora tih Susreta bila da oni prerastu u tradiciju i da svake godine bude obrađena nova tema i novo književno ime. Tako je ta književna manifestacija već postala trajna, prepoznatljiva i nezaobilazna čerinska kulturna priredba kojom se oživljava to nekadašnje općinsko središte.

Osobno